Enligt militärforskaren Anders Frank kan den här karaktären bäst kapitalisera på sina egenskaper – och ta över järntronen.
Enligt militärforskaren Anders Frank kan den här karaktären bäst kapitalisera på sina egenskaper – och ta över järntronen.

SPOILER-VARNING. Sverige lider av Game of Thrones-feber. Och alla undrar: Hur ska det sluta? Här berättar militärforskaren vem som sitter på järntronen när allt är över.

Försvarshögskolan

Anders Frank.

Anders Frank, doktor på Försvarshögskolan, är militärforskare och chef för spelsektionen. Han arbetar med hur Försvarsmakten lär sig av virtuella spel för nya krigsstrategier. Han är också ett stort Game of Thrones-fan och följer serien slaviskt. Liksom resten av Sverige.

Med sina kunskaper i strategi, tekniskt kunnande och som en ren fantast har Metro bett honom svara på: Vilken familj sitter på järntronen när allt är över?

– För det första så är George R.R. Martin en lurig författare. Man håller ju alltid Starks som de goda. Men Lannisters har ju Tyrion som är skön och uppskattad – en riktig överlevare.

Anders Frank säger att familjen Lannisters, som har en regerande position och är vana vid makt, helt klart har ett övertag. De jobbar mycket med att hantera intriger och har järnkoll på att vara i ledande position.

►LÄS MER: Så skapas drakarna i "Game of Thrones"

Familjen Stark är mer eller mindre nedmonterad. Karaktärerna är utspridda över hela världen, de har inget hemland kvar. Men det finns karaktärer som Anders Frank tycker har egenskaperna som krävs. Han tror starkt på Jon Snow och Daenerys Targaryen.

– Dels för att Daenerys är på väg någonstans, hon har ett mål. Jon Snow har också det men han är inte lika medveten om var han är på väg. Hon har den stora militära makten och samtidigt tre drakar. Det som talar emot henne är att hon inte är van vid att regera. Hon är inte så pragmatisk, det är all-in som gäller.

– Jon Snow däremot har inget land och ingen hemstad kvar. Han är den självklara ledaren, men han är en oäkting, han har ingen familj som backar upp honom. I de senaste avsnitten har man dock sett hur bra han är på att skapa allianser. Han är inte maktintresserad utan försöker lösa ett problem.

Anders Frank säger att militär makt ska utövas utifrån den politiska viljan. Man måste ha folket med sig. Han drar paralleller mellan USA och Daenerys som bygger upp en enorm militärmakt. Men den makten kan slås med list. Och den listigaste i hela världen är Tyrion som nu är allierad med Daenerys.

– När man står inför ett överväldigande hot från en starkare motståndare så måste man hitta de svaga punkterna för att ta sig an den makten. Man hittar de svaga punkterna för att hela maktstrukturen ska falla. Så har vi jobbat länge inom svensk försvarsmakt.

►LÄS MER: De skulle vara med i en svensk "Game of Thrones"

– Familjen Tyrell har inte vad som krävs. De är inte vana att jobba med skit. De har smarta drag men kommer det ett krig måste man ha vissa egenskaper för att få folket med sig.

– Stannis är trubbig för han vill ha tronen. Han har en stor militärmakt men han har försökt en gång och gick på pumpen i Kings landing.

Anders Frank är oroad för white walkers, de är ett överhängande hot om man inte lyckas ena styrkorna. Men trots att de är nästan odödliga blir det någon annan som sitter på järntronen i slutändan.

– Jon Snow. Han har ledaregenskaperna som krävs, säger Anders Frank.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset