Statsminister Erna Solbergs regering har nu mindre än en vecka på sig att lägga fram sitt budgetförslag. Arkivbild.
Statsminister Erna Solbergs regering har nu mindre än en vecka på sig att lägga fram sitt budgetförslag. Arkivbild.

Norska miljöorganisationer applåderar stödpartiet Venstres avhopp från budgetförhandlingarna med regeringen.Det andra stödpartiet, Kristelig Folkeparti, meddelar sin inställning till budgetförhandlingarna efter ett extra gruppmöte på onsdagen.

Bellona-ledaren Frederic Hauge säger i ett pressmeddelande att Venstre hade stannat kvar i samarbetet, om regeringen hade föreslagit andra bra åtgärder som faktiskt minskar utsläpp.

"Det är viktigt att ha politiker som sätter en gräns. Det behöver klimatkampen", säger Hauge.

Stridsfrågan om bil- och bränsleavgifter har enligt Fremskrittspartiet (Frp) aldrig varit något att förhandla om.

"Stor honnör"

– Venstre ska ha en stor honnör för att stå upp för klimatet och framtida generationer, säger Silje Ask Lundberg, som leder Naturvernforbundet.

Hon anser att kontrasten och de pågående budgetförhandlingarna och Høyre-ledaren och statsministern Erna Solbergs uttalanden om Parisavtalet som "historiskt" och "en vändpunkt" är enorm.

Budgetförhandlingarna i Norge om statsbudgeten för 2017 närmar sig slutskedet. Om mindre än en vecka ska förslaget vara klart.

Inte nöjda

I måndags kväll kallade Solberg till ett möte i statsministerbostaden, men de bägge stödpartierna blev inte nöjda.

Venstre-ledaren Trine Skei Grande hoppas att Kristelig Folkeparti väljer att hålla fast vid valalliansen mellan de två partierna i stället för att ensamt förhandla vidare med regeringen.

Frp:s gruppledare Harald Tom Nesvik tycker att det är trist att Venstre valt att dra sig ur. Enligt honom fick partiet mycket goda erbjudanden när det gäller klimat, miljö, utbildning, teknologi och forskning, rapporterar NTB.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset