Simmaren Therese Alshammar bär Sveriges flagga under invigningsceremonin.
Simmaren Therese Alshammar bär Sveriges flagga under invigningsceremonin.

Från den slösaktiga prakten i Peking och London till ett allvarligt levererat budskap i Rio de Janeiro. Fred, måttfullhet och i synnerhet miljön var det genomgående temat när de första olympiska spelen i Sydamerika invigdes. Vi måste rädda vår jord.

Jae C. Hong

Maratonlöparen Vanderlei de Lima snuvades nesligt på ett OS-guld 2004 när han attackerades av en åskådare. I nattens invigning fick han något av en revansch genom att få tända OS-elden.

Jessica Gow/TT

Hela ceremonin handlade om klimat och om hur vi ska ta hand om jorden.

Leo Correa

Ett mäktigt fyrverkeri avslutade OS-invigningen i natt.

Runt 60 000 åskådare i fotbollstemplet Maracanã och miljarder tv-tittare världen över fick se en sprudlande livfull show med det brasilianska smörgåsbordets alla godbitar. Så långt var allt som det brukar vara i det spektakel som hör olympiska invigningar till.

Det bjöds på dans, musik, fyrverkerier och konstnärligt framförda koreografiska nummer med artister i vackra kreationer. Brasilien kastade fram det bästa man hade och som alltid var det storslaget eller vackert enkelt som när Paulinho da Viola spelade akustik gitarr och sjöng nationalsången.

Tydligt budskap
Men det var långtifrån en kväll i endast flärdens tecken. Budskapet var tydligt och allvarligt. Vi har alla ett ansvar för den jord vi trampar på. Några av invigningsshowens inslag var brutalt tydliga kring de utmaningar mänskligheten står inför. Nere på det som annars är en grön fotbollsplan illustrerades varningar för konsekvenserna av högre medeltemperatur, smältande isar och stigande havsnivåer.

Moder Jord, denna tåliga och förlåtande skapelse, har fått ta smällen och mår inte bra.

"Livets uppkomst" hyllade den friska, orörda grönskan för miljoner år sedan. Sedan fick vi se hur ursprungsbefolkningen stadigt trycktes undan av européerna för 500 år sedan. En lektion i Brasiliens historia var också alla slavar som hämtades från Afrika och invandringen från Mellanöstern på 1800-talet och från Asien århundradet senare. Vi fick se kåkstäder och skyskrapor, supermodellen Gisele Bündchen och rapparen Karol Conka.

Varpå miljön på nytt hamnade i fokus.

Manifestation för skogen
"Efter festen" kallades inslaget som projicerades på storbildsskärmarna. Där visades vetenskapligt dokumenterade bilder på hur koldioxidutsläppen driver på växthuseffekten.

Men det finns också hopp.

James Bond (Daniel Craig) var med på ett hörn i London, nu fick vi höra Judi Dench, agentens förre chef som M, delta i en manifestation för återplantering av den regnskog som gått förlorad. I de enorma regnskogarna i Amazonas – världens största trädgård med en biologisk mångfald som ingen annanstans – har avverkningarna minskat drastiskt, det senaste årtiondet med 80 procent.

Klimathotet är lika mycket vårt som Brasiliens. Symboliskt planterades ett träd för att ge jorden friskare lungor.

Kuerten satte fyr
Sedan tågade nationstrupperna in, en efter en i nästan två timmar. Som seden påbjuder med Grekland först och värdnationen sist. Som nummer 179 av de 207 länderna, OS eget flyktinglag inkluderat, kom Therese Alshammar som fanbärare i täten för ett 40-tal svenskar.

IOK-ordföranden Thomas Bach höll tal där han välkomnade flyktinglaget, kenyanen Kipchoge Keino fick det olympiska hederspriset. Han mötte publikens jubel. Brasiliens tillförordnade president Michel Temer buades ut när han förklarade spelen för öppnade.

Och till slut, efter dryga tre timmar fick Vanderlei Cordeiro da Lima, maratonlöparen som tog brons i Aten 2004, fyr på elden. Tennispelaren Gustavo Kuerten var först in på arenan med facklan, men lämnade över den till basketspelaren Hortencia Marcari innan da Lima tog över.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om OS i Rio