Ministrar, däribland Sveriges Isabella Lövin (MP), under klimatmötet i Marrakesh.
Ministrar, däribland Sveriges Isabella Lövin (MP), under klimatmötet i Marrakesh.

Svenska miljöorganisationer hyllar världens fortsatta enighet om att minska världens koldioxidutsläpp. Men det är fortfarande oklart hur USA:s blivande president Donald Trump ställer sig till Parisavtalet.

– Det är glädjande att man i Marrakesh visar hur robust Parisavtalet faktiskt är, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till TT.

Klimatmötet i Marocko är över och ministrar och ledare från världens alla hörn är på väg hem. Sveriges klimatminister Isabella Lövin (MP) lämnade mötet övervägande positiv. Men än så länge är det ingen som vet vad det blir av USA efter Donald Trumps uttalanden om att överge Parisavtalet.

– Självklart är det väldigt negativt att vi har en klimatförnekare som president i ett av världens största länder. Det är ett bakslag, annat kan man inte säga. Men det finns många andra starka krafter, säger Johanna Sandahl.

Utbredd enighet

Ledare i hela världen har uppmanat Donald Trump att gå med i kampen mot global uppvärmning.

– Generellt kan inte Trump stoppa den energiomställning som har påbörjats och som kommer att ske oavsett vad han gör. Det finns en ganska utbredd enighet att vi måste göra det här och att vi måste göra det snabbare än vi tidigare trott. Han kan inte ensam påverka det, säger Rolf Lindahl, klimat- och energiansvarig på Greenpeace.

Positiv bieffekt

Både Naturskyddsföreningen och Greenpeace vill se en mer konkret handlingsplan, men ser positivt på att andra länder tydligt markerar för ett fortsatt klimatarbete. Hur valet av Trump som USA:s nye president kommer att påverka avtalet och arbetet är svårt att sia om.

– Andra länder och regioner kliver fram och det är väl en positiv bieffekt eventuellt. USA riskerar ju nu att springas förbi av andra länder som tar ledartröjan.

Under fredagen antog toppmötet en arbetsplan för att omsätta Parisavtalet, som syftar till att bromsa klimatförändringarna, i praktiken.

David Keyton /AP
Deltagare under mötet visar sitt stöd för klimatförhandlingarna.
Mosa'ab Elshamy
Demonstranter i samband med klimatmötet.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset