Miljöpartiet vill öppna upp RUT-avdragen för att omfatta fler tjänster, enligt uppgifter till SVT. 
Miljöpartiet vill öppna upp RUT-avdragen för att omfatta fler tjänster, enligt uppgifter till SVT. 

Miljöpartiet vill ha nya enklare jobb. Partiet vill föreslå ett utvidgat RUT-avdrag som kan omfatta avdrag för exempelvis flyttfirmor. "Vi behöver fler vägar in på arbetsmarknaden", säger Gustav Fridolin, språkrör till DN.

Miljöpartiet planerar att lägga fram sitt förslag på fredag när regeringen har överläggningar med de andra partierna om flyktingkrisen. Partiets förslaget går tvärt emot regeringens beslut, i budgeten reduceras det nuvarande RUT-avdraget. I en första version av denna artikeln refererade Metro till uppgifter som SVT hade på sin sida. I en intervju med Dagens Nyheter förklarar Gustav Fridolin partiets resonemang:

– Vi måste klara av att förändra strukturerna på svensk arbetsmarknad så att det blir lättare att komma in. Jag är ingen anhängare av ett sjätte jobbskatteavdrag, men analysen att vi behöver fler förstajobb, att vi behöver fler vägar in på arbetsmarknaden, den delar jag helt, säger språkröret.

Men partiets ställningstagande om RUT är inte ny, innan valet 2014 förde Miljöpartiet frågan om att RUT skulle omfatta fler tjänster, som till exempel reparationstjänster. Gustav Fridolin säger också till DN att Miljöpartiet inte vill betraktas som ett vänsterparti och att han är oroad för polariseringen som blockpolitiken medfört. 

► LÄS MER: Sänkt RUT-avdrag berör liten grupp

Enligt SVT ska förslaget ses mot bakgrund av att den nuvarande flyktingkrisen, där människor med låg utbildning riskerar att hamna utanför samhället. Något som Gustav Fridolin inte nämner i intervjun med DN. 

De borgerliga partierna och Svenskt Näringsliv har länge hållt i frågan om att införa enklare jobb på den svenska arbetsmarknaden. Socialdemokraterna och LO är kritiska till subventionerade till låglönejobben eftersom de anser att de gynnar landets höginkomsttagare. 

► LÄS MER: FP vill höja rut för gamla

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset