Miljöpartiet har kongress i helgen. Under de senaste månaderna har partiet tappat i opinionen och de ligger långt under riksdagsspärren, enligt siffror från Yougov.

Redan i början av året låg Miljöpartiet under riksdagsspärren. I januarimätningen som Yougov genomfört på uppdrag av Metro hade partiet 3,9 procent av stödet. Sedan dess har siffrorna bara minskat. I mätningen för maj får partiet 2,1 procent.

Det är en bra bit under riksdagspärren och den lägsta siffran sedan riksdagsvalet 2014. Minskningen januari-maj är statistiskt säkerställd.

– Det här är verkligen illa för Miljöpartiet och till skillnad från andra partier så har de redan åkt ut ur riksdagen en gång och kommit igen, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

– Det finns en starkt nedåtgående trend för MP i de flesta undersökningar. Som alla brukar påpeka är det valet som avgör, men det verkar inte finnas någon hejd för hur långt ner de hamnar, säger hon.

Problemen började redan för ett år sedan. I maj 2016 hamnade Miljöpartiet för första gången under riksdagsspärren i Yougovs mätning. Partiet hade då precis haft fjolårets kongress och fått ett nytt språkrör i Isabella Lövin.

LÄS MER: Moderaterna rasar efter SD-utspel – sämsta siffran någonsin

Men bytet av språkrör har hittills inte fått några synliga, positiva effekter på opinionen.

– De hade grava problem och det var därför de bytte språkrör. Bland annat med bakgrund i hennes framgångar som EU-parlamentariker trodde man att det skulle bli en Lövin-effekt, men den har uppenbarligen uteblivit, säger Marja Lemne.

Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet, pekar på tre förklaringar till Miljöpartiets låga siffror. Dels är det en fråga om språkrörens bristande popularitet, dels svårigheten att vara det mindre partiet i en koalitionsregering.

– Faktor nummer tre är att deras två tyngsta frågor som de haft, miljön och skolpolitiken, där sjunker de också rejält, säger han.

LÄS MER: Yougov: Ygeman och Löfvens popularitet ökar

Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Maj 2017 vs april 2017

Moderaterna: 16,0 % (15,6 %)

Centerpartiet: 12,8 % (12,8 %)

Liberalerna: 5,4 % (5,5 %)

Kristdemokraterna: 2,9 % (3,6 %)

Miljöpartiet: 2,1 % (2,7 %)

Socialdemokraterna: 25,3 % (24,1 %)

Vänsterpartiet: 8,1 % (6,3 %)

Feministiskt initiativ: 2,6 % (2,5 %)

Sverigedemokraterna: 23,6 % (25,6 %)

Annat parti: 1,3 % (1,3 %)

Källa: Yougov.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 11-15 maj 2017. Sammanlagt har 1 515 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 149 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i majundersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset