Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin vill satsa 50 miljarder på klimatet de närmaste fyra åren. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin vill satsa 50 miljarder på klimatet de närmaste fyra åren. Arkivbild.

Miljöpartiet vill satsa 50 miljarder kronor på klimatinvesteringar de kommande fyra åren. Ett av delmålen är att landet helt ska sluta med fossilt drivmedel innan 2030.

I dag presenterade miljöpartiet sin investeringsplan för klimatet för de kommande fyra åren.

Totalt vill partiet satsa 50 miljarder kronor spridda över 140 olika förslag.

– Det vi ser nu är konsekvenserna av en 1 grad varmare planet. Vi vill inte se konsekvenserna av en 3 grader varmare planet, sade Gustav Fridolin vid presskonferensen, enligt Aftonbladet.

LÄS MER: Gustav Fridolin i stor intervju: Förstod att jag skulle få ta en del smällar för asyllagen

Miljöpartiet vill bland annat att den sista droppen fossilt bränsle ska vara såld senast 2030. För att nå det målet vill partiet bland annat satsa stort på utbyggd järnväg med höghastighetståg, ge stöd till industrier för att växla om till miljövänlig verksamhet, bygga 1000 cykelbanor i Sveriges städer samt satsa på metoder för att fånga in koldioxid i atmosfären.

Partiet vill också stärka möjligheten att bo på landsbygden genom sänkta arbetsgivaravgifter och glesbygsdbonus för miljöfordon.

LÄS MER: Yougov: Miljöpartiets revansch – tillbaka över riksdagsspärren

Enligt Isabella Lövin finns utrymme för satsningarna i budgeten.

– Pengarna kommer från det ordinarie budgetutrymmet, reformutrymmet. Sedan vill vi också gå fram med höjda miljöskatter. Titta bara på flygskatten som beräknas inbringa lite drygt en miljard om året, säger Isabella Lövin, enligt TT.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset