Miljöpartiets partiledning har fått mycket kritik sedan Kaplan-affären och nu i dag när Yasri Khan lämnade sina uppdrag.
Miljöpartiets partiledning har fått mycket kritik sedan Kaplan-affären och nu i dag när Yasri Khan lämnade sina uppdrag.

Miljöpartiets presskontakt Magnus Johansson ville att Aktuellt skulle låta bli att prata om Kaplan - i utbyte skulle de få ”några tunga namn inom partiet”. Utöver det uppgav han att de skulle påverka den redan inbokade intervjupersonen. Han har nu stängts av sitt arbete.

Efter den senaste tiden omdiskuterade avhopp, först Mehmet Kaplan och i dag när Yasri Khan avsade sig alla sina uppdrag har kritiken växt mot Miljöpartiet. 

LÄS MER: Kaplan-krisen i sex punkter 
LÄS MER: Vägrade ta kvinnor i hand – kliver av MP 

I arbetet inför kvällens sändning av Aktuellt i SVT ringde programledaren Anders Holmberg presskontakten för Miljöpartiets språkrör Magnus Johansson, som också är planeringschef på utbildningsdepartementet. Tanken var att boka in partimedlemmar som kunde bemöta kritiken. Efter att språkröret Gustav Fridolin och partisekreterare Anders Wallner sagt nej föreslog Magnus Johansson ordföranden för valberedningen, Joakim Larsson. 

– Vi pratade om logistiken kring intervjun, var den skulle ske. När samtalet var på väg att avslutas sade Johansson: ”Du kan inte tänka dig att steka den här delen om Kaplan?”, berättar Anders Holmberg för SVT. 

När han frågade vad han han menade började Johansson köpslå och förelog att om SVT lät bli att prata om Kaplan-affären skulle de kunna få ”några tunga namn inom partiet”. När programledaren svarade att det inte gick svarade Magnus Johansson att de skulle ”knåda” den redan inbokade intervjupersonen Jabar Amin. 

– Jag trodde faktiskt inte mina öron. Jag har aldrig varit med om något liknande från en företrädare för ett politiskt parti i Sverige. Han försökte alltså köpslå för att få mig att inte ta upp kritiken kring Kaplan. Och sen berättar han helt öppet att han tänker tysta en kritiker, säger Anders Holmberg till SVT. 

LÄS MER: Åsa Romson (MP) kallade 9/11 för "olyckor"

Magnus Johansson säger senare till SVT att han inte känner igen att han försökt köpslå med dem. 

– Det är främmade för mig att göra. Jag tycker det är jättetråkigt att Anders Holmberg uppfattar det så, det är inget som han har framfört till mig. Jag beklagar djupt att det har uppfattats av honom som att jag har uttryckt det så, säger han till tv-kanalen. 

Magnus Johansson har nu stängts av sitt arbete. 

–  Han är just nu inte i tjänst tills han har diskuterat det som har inträffat med språkrören helt enkelt, säger Sandra Ahlstrand, politiskt sakkunnig till Gustav Fridolin, till TT.


Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik