Microsoftgrundaren Bill Gates, Kanadas utvecklingsminister Marie-Claude Bibeau och sångaren Bono, deltar alla i konferensen.
Microsoftgrundaren Bill Gates, Kanadas utvecklingsminister Marie-Claude Bibeau och sångaren Bono, deltar alla i konferensen.

Givare lovar Globala fonden nästan 13 miljarder dollar – motsvarande 110 miljarder svenska kronor – till kampen mot aids, tuberkulos och malaria, fram till år 2030, sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau på en internationell konferens på lördagen.

– Det är en stor ära att meddela att för den femte påfyllnadskonferensen för Globala Fonden, för att få ett slut på aids, tuberkulos och malaria, har vi nått vårt mål tillsammans, sade han vid givarnas möte.

Han lade till att genom att ha samlat ihop nästan 13 miljarder dollar har åtta miljoner liv räddats.

Trudeau är värd för konferensen i Montreal, där bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfven medverkar tillsammans med FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Microsofts grundare Bill Gates och sångaren Bono, och många andra dignitärer.

Bono hyllade världens ledare för att de samlas för att göra "den största multilaterala investeringen i ett globalt hälsoprojekt i mänsklighetens historia".

– Vi kan knocka tre av de dödligaste mördarna i vår tid, och dagens prestation gör det möjligt, sade han.

Globala Fonden har hittills spenderat 30 miljarder dollar för att få bukt med de tre dödligaste sjukdomarna i världen. De mesta av pengarna går till Afrika.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset