Stora sovrummet på Carl Larsson-gården i Sundborn. Släktföreningen som driver museet har drabbats av förskingring i miljonklassen. Arkivbild.
Stora sovrummet på Carl Larsson-gården i Sundborn. Släktföreningen som driver museet har drabbats av förskingring i miljonklassen. Arkivbild.

Carl Larsson-gården i Sundborn i Dalarna är i ekonomisk kris och kan få svårt att hålla öppet. En person misstänks ha förskingrat pengar ur kassan. – Det handlar om miljonbelopp, säger föreningens ordförande till TT.

Den välkända konstnärsgården i Sundborn drivs av Carl och Karin Larssons släktförening och inför ett ordinarie styrelsemöte i lördags uppdagades att en stor summa pengar saknades. Händelsen har polisanmälts.

– Vi är allihop väldigt förtvivlade och besvikna, säger Oskar Nordström Skans, föreningens ordförande.

Alla är släktingar

Alla i föreningen är släktingar till Carl och Karin Larsson.

– Det är en person som vi har haft förtroende för som använt våra pengar till något annat än till gårdens drift. Så pengarna är borta.

Hur mycket det handlar om vill han inte säga.

– Det får polisutredningen visa. Men det handlar om miljonbelopp i varje fall.

Fyra miljoner borta

Enligt källor till P4 Dalarna har närmare fyra miljoner kronor försvunnit och det misstänkta bedrägeriet har gjort att den löpande driften av gården har fått lösas med lånade pengar, rapporterar kanalen. Museet har årligen inkomster från entréer och försäljning i butiken på runt sju miljoner kronor.

– Vi bedömer att vi ska kunna fortsätta huvuddelen av verksamheten. Men det är en stor utmaning att få fram pengar till gårdens drift, säger Oskar Nordström Skans.

Gården var hem åt konstnären Carl Larsson, hans fru Karin Larsson, och deras åtta barn. Livet på gården i Sundborn var ett ständigt återkommande tema i konstnärens målningar och många svenskar har stiftat bekantskap med huset och dess interiör liksom trädgården, i tavlor som "Frukost under den stora björken", "Blomsteridyll", "Ateljé-idyll". Runt 30 000 personer besöker gården varje år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset