På kort tid har miljontals människor vaccinerats mot gula febern i både Angola och Kongo-Kinshasa. På bilden köar människor i Kinshasa för att få vaccin.
På kort tid har miljontals människor vaccinerats mot gula febern i både Angola och Kongo-Kinshasa. På bilden köar människor i Kinshasa för att få vaccin.

10,5 miljoner vaccinerade på bara tio dagar. Det är målet för att stoppa det dödliga utbrottet av gula febern i Kongo-Kinshasa. Att smittan nått de stora städerna ses som särskilt oroande. Nu avslutas kampanjen.

Vid sidan av medieuppmärksamheten kring sommar-OS och spridningen av zikaviruset i Sydamerika pågår ett annat, betydligt dödligare utbrott av gula febern i Angola och Kongo-Kinshasa i Afrika.

För att stoppa smittspridningen lanserade de kongolesiska myndigheterna en vaccinationskampanj den 17 augusti. På bara tio dagar skulle hela Kinshasas befolkning – 10,5 miljoner personer – vaccineras.

Läkare utan gränser tilldelades tre förorter till Kinshasa med cirka 800 000 människor, områden där 100 vaccinationsstationer sattes upp.

– De första dagarna var helt galna. Vid den station jag var på vaccinerade vi 6 000 personer på nio timmar. En lugn dag kanske det "bara" var 450 stycken, säger Lian Green-Brzezinska, logistiker på Läkare utan gränser, på plats i huvudstaden.

Lördag har angetts som kampanjens sista dag.

– Hur det har gått för de andra organisationerna vet jag inte, men för vår del har det gått bra och jag tror att vi är uppe i runt 800 000 totalt, säger Lian Green-Brzezinska.

"Riktigt allvarligt"

Även i grannlandet Angola, där utbrottet började i december förra året, pågår kampanjer för att stoppa smittan.

Framför allt, säger statsepidemiologen Anders Tegnell, är det smittspridningen i de stora städerna man vill komma åt.

– Gula febern har funnits länge i de här länderna. Ett utbrott uppkommer oftast när en mygga smittats av en apa, som för smittan vidare till någon på landsbygden. Nu däremot har vi fått en situation där människor smittar varandra, med hjälp av myggor, i städerna och då kan det bli riktigt allvarligt, säger han.

Gula febern är en virussjukdom som framför allt sprids av den så kallade gula febern-myggan (Aedes aegypti), som även sprider dengue och zika.

Farligare än zika

– Men gula febern är mycket farligare. Många får lindrig sjukdom, men ganska många får svåra symtom med leverpåverkan som följd och då är dödligheten rätt hög, säger Anders Tegnell.

Något botemedel finns inte, bara ett förebyggande vaccin. Men på grund av tidigare insatser är det ont om vaccin. Att tillverka nytt tar ett år, varför WHO rekommenderat att minsta möjliga dos, en femtedel av standarddosen, ska användas. Detta tros ge ett tillfälligt, men inte livslångt, skydd.

På onsdag, den 31 augusti, ska WHO:s kriskommitté träffas för att diskutera situationen.

Jerome Delay
Det finns inget botemedel mot de symtom som kan uppstå vid gula febern, men sjukdomen går att förebygga med ett vaccin. På bilden får en pojke från Kisenso-distriktet i Kongo-Kinshasa vaccin.
Jerome Delay
På grund av tidigare insatser är det ont om vaccin. Att tillverka nytt tar ett år, varför WHO rekommenderat att minsta möjliga dos, en femtedel av standarddosen, ska användas. Detta tros ge ett tillfälligt, men inte livslångt skydd.
Jerome Delay
Medarbetare från Läkare utan gränser sprejar för att döda de myggor som sprider gula febern i Yolo Sud i Kinshasa.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset