Pilgrimer som vallfärdat till Mecka samlades vid Kaaba i Stora moskén på fredagen.
Pilgrimer som vallfärdat till Mecka samlades vid Kaaba i Stora moskén på fredagen.

Nära två miljoner pilgrimer sammanstrålar i dagarna i Saudiarabien för finalen på den årliga pilgrimsfärden – hajj. I fjol trampades 2 300 människor ihjäl, men i år har myndigheter vidtagit åtgärder för att förhindra en ny tragedi.

Huvudriterna under det sex dagar långa evenemanget inleds på lördagen. Men pilgrimer har redan börjat vandra runt Kaaba i Stora moskén i Mecka, i en procession som fortsätter under de närmaste nätterna och dagarna.

Vandringen runt Kaaba är en av de första riterna som utförs under pilgrimsresan, en av islams "fem pelare" och som varje muslim förväntas genomföra minst en gång. Rika och fattiga bär samma vita klädedräkt under vad som betraktas som den andliga höjdpunkten i varje muslims liv.

– Vi kommer inte hit med rädsla i våra hjärtan, säger Naouri Abdelkarim från Casablanca i Marocko.

Andra pilgrimer konstaterar att döden kan inträffa när som helst, och för Lawan Nasir innebär det inte något skäl att undvika hajj, trots att hennes egen kusin blev ihjältrampad i fjol.

– Sorgen har inte lagt sig men det skulle vara dumt att stanna hemma, säger nigerianskan.

Myndigheter har vidtagit flera åtgärder för att öka säkerheten, och gröna plastbarrikader syns vid islams heligaste plats där poliser i röda baskrar och kamoflageuniformer håller ordning på folkmassan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset