Det statliga lärarlönelyftet ger mer i plånboken till ungefär en tredjedel av lärarkåren. Arkivbild.
Det statliga lärarlönelyftet ger mer i plånboken till ungefär en tredjedel av lärarkåren. Arkivbild.

Fyra kommuner och 121 fristående skolhuvudmän är inte med i första omgången av lärarlönelyftet. För Enköping och Eskilstuna betyder de förlorade pengarna "katastrof" och krismöte.

Staten har avsatt 1,5 miljarder kronor till lärarlönelyftet denna hösttermin. När Skolverket sammanställt skolhuvudmännens rekvisitioner står det klart att drygt 90 procent av pengarna kommer att användas. Sammanställningen visar också att ungefär 65 000 lärare som bedöms som "särskilt kvalificerade" får ett extra lönepåslag i storleksordningen 2 500 till 3 500 kronor.

– Det är ett positivt resultat att så pass många söker, trots den korta tid som många upplevt att de haft. Det är en ganska grannlaga uppgift att utse de lärare som ska ha del av lärarlönelyftet. Det kräver ganska mycket jobb av kommunerna och enskilda huvudmän, som bara haft några månader på sig, säger Joakim Feldt, chef för Skolverkets handläggningsavdelning.

Obehaglig överraskning

Men fyra kommuner – Enköping, Eskilstuna, Ulricehamn och Älvkarleby – samt 121 fristående skolhuvudmän har av någon anledning inte begärt sin del av kakan.

I Enköping kommer beskedet som en obehaglig överraskning. Där har man räknat med 10,8 miljoner kronor för hela läsåret, och nu missat hälften – 5,4 miljoner kronor – för höstterminen.

– Det stämmer nog inte, säger förvaltningschef Frank Stoor efter en stunds tystnad.

– Vi har haft fullt sjå att fördela pengarna och det vore katastrof om vi inte fick dem, säger Frank Stoor.

Påminnelser utskickade

Skolverket konstaterar att påminnelser gått ut till huvudmännen att söka.

– 286 kommuner har ju uppenbarligen hörsammat detta, säger Joakim Feldt.

TT: Vad kan de huvudmän som missat att begära sin del av potten göra?

– Då är de välkomna att komma in med nästa rekvisition som är under våren. Men de missar pengarna för andra halvåret 2016, säger Joakim Feldt.

I Eskilstuna går kommunen miste om drygt 13,5 miljoner kronor på grund av att "något gått snett" .

– Vi håller på att utreda varför vår ansökan inte kommit in, och varför den ansökan som jag trodde vi skickade in i fredags inte tagits emot, säger Åsa Lundkvist, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, till TT.

Krismöte i Eskilstuna

På torsdag hålls ett krismöte i Eskilstuna kommun.

– Med den informationen jag har tycker jag – nu höll jag på att svära – att det är åt pipsvängen. Att man inte fått iväg ansökan är inte acceptabelt, säger Jari Puustinen (M), ordförande i utbildningsnämnden.

TT: Kommer ni fortfarande att erbjuda medarbetarna de här pengarna?

– Vi har möte i morgon kring det här och jag har ingen annan tanke än att det kommer ske.

Ulricehamns kommun missade att skicka in ansökan i tid och går nu miste om nästan 3,3 miljoner kronor i höjda lärarlöner. Enligt Carita Brovall, tillförordnad kommunchef, är orsaken "interna problem i vår skolledning".

TT: Hur ska ni förklara det här för era lärare?

– Det blir inte roligt. Självklart ska lärarna i Ulricehamn premieras av de här pengarna precis som alla andra lärare

Carita Brovall tillägger att kommunen ska kontakta Skolverket på torsdag för att undersöka möjligheten till att få dispens.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset