Segregationen har ökat de senaste 20 åren.
Segregationen har ökat de senaste 20 åren.

Rika bostadsområden i Sverige blir allt rikare, samtidigt som det i invandrartäta stadsdelar blir allt fler boende med utländsk bakgrund, enligt en granskning som Dagens nyheter har gjort.

– Vi ser att det över tid är en ökad etnisk segregation i boendet – det är påtagligt. Andelen med utländsk bakgrund har ökat och den har ökat mer i områden som sedan tidigare har en hög andel invandrade, säger professor Olof Åslund, som tagit del av DN:s granskning.

Han är professor i nationalekonomi och generaldirektör för Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

DN har granskat landets 30 största kommuner och enligt undersökningen har den etniska segregationen ökat i alla utom två de senaste 20 åren. I Luleå och Solna har den minskat.

De tre mest etniskt segregerade områdena 2013 var Botkyrka, Kristianstad och Södertälje.

DN har använt statistik från Statistiska centralbyrån och delat upp personer med invandrarbakgrund – vilket enligt dem är utrikesfödda eller personer som är inrikesfödda men har två utrikesfödda föräldrar – och personer med "icke-utländsk" bakgrund. 

Även den ekonomiska segregationen har ökat i Sverige​, enligt DN. Ofta följs den etniska segregationen åt med den ekonomiska och i fattigare områden bor det ofta fler invandrare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset