En fastighet i närheten av stadshuset på Kungsholmen i Stockholm hade en felkopplad avloppsledning som rann rätt ut i vattnet.
En fastighet i närheten av stadshuset på Kungsholmen i Stockholm hade en felkopplad avloppsledning som rann rätt ut i vattnet.

Avloppsvatten med avföring har i flera år runnit ut i Stockholms vattendrag. Hittills har 15 felkopplade avloppsledningar hittats och fler kan finnas kvar, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Efter att det visat sig att en fastighet på Strandvägen på Östermalm släppt ut bajsvatten i Djurgårdsbrunnsviken i 85 år började Stockholms stad undersöka om det fanns fler felaktiga avloppsledningar. 

Det gjorde det. 

LÄS MER: Så mycket avloppsvatten rinner ut i Stockhom varje år 

Utredningen har hittills visat på 15 felkopplade avloppsledningar i Stockholms stad och Huddinge, skriver lokaltidningen Mitti.

Avloppsvatten med avföring har runnit ut nästan helt obehindrat på flera platser i Mälaren, Husarviken och Årstaviken. Enligt en uppskattning rör det sig om 23 miljoner liter avloppsvatten som inte renats. 

De felkopplade husen är alltifrån flerfamiljshus i miljonprogrammen, enstaka villor, företagslokaler och bostadsrättshus. Ett av de felkopplade avloppen har kommit från en fastighet i närheten av stadshuset på Kungsholmen i Stockholm. 

Hur länge avloppen har varit felkopplade är oklart. Att det blivit så beror på fel när fastigheten byggdes eller efter ett stambyte. Att åtgärda felen är fastighetsägarnas ansvar. 

Enligt Stockholms vatten finns det inget som tyder på att avloppsvatten runnit ut i närheten av de officiella strandbaden, skriver Mitti. Men det är svårt att veta vilken miljöpåverkan som de felkopplade avloppsledningarna haft. Till exempel Billstaån, där avloppen i Västerort runnit ut, har länge varit ett av Stockholms smutsigaste vattendrag. Stockholms vatten fortsätter att utreda hur många avloppsledningar som är felkopplade. 

LÄS MER: Bill Gates maskin gör rent vatten av bajs – här dricker han det

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset