Ali Khalil lämnar alla politiska uppdrag efter avslöjande om försök till röstköp.
Ali Khalil lämnar alla politiska uppdrag efter avslöjande om försök till röstköp.

Den lokala MP-politkern Ali Khalil i Botkyrka erbjöd motståndarna i Moderaterna tusentals röster om de lovade att bevilja bygglov för en moské, avslöjar Uppdrag Granskning. Nu avgår han från alla politiska uppdrag.

Det moderata oppositionsrådet i Botkyrka, Stina Lundgren, trodde att Alby moské ville visa upp sin verksamhet. I stället fick hon ett överraskade erbjudande vid besöket i slutet av juni. Miljöpartisten Ali Khalil erbjöd 3 000 röster till Moderaterna om de lovade att bevilja ett bygglov för en moské, avslöjar Uppdrag Granskning.

– Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människorna det, säger han i ett inspelat samtal i programmet.

LÄS MER: Fem snackisar under valrörelsen 2018

Potentiellt maktskifte

Moderaterna har suttit i opposition i kommunen i 24 år och de erbjudna rösterna hade kunnat innebära maktskifte, enligt Stina Lundgren. Men M tackade nej till erbjudandet.

– Vi vill att människor ska gå till vallokalen och rösta på ett parti och den ideologi som de vill stå för. Och det här tar vi helt avstånd ifrån, säger Stina Lundgren till Uppdrag Granskning.

Med knappt en vecka kvar till valet ber programmet Moderaterna att höra av sig till Ali Khalil för att fråga om erbjudandet finns kvar. Då säger han att det fortfarande går att ordna men att det nu rör sig om mellan 1 000 och 1 500 röster.

När programmet konfronterar Ali Khalil slår han ifrån sig och menar att det rör sig om ett missförstånd.

– Det jag säger är att här har vi en församling, en förening, och jag har introducerat en massa föreningar för en massa politiker och kommer fortsätta göra det dagligen, säger han i samtalet.

Lämnar alla uppdrag

På fredagsmorgonen meddelades det att Ali Khalil lämnar alla politiska uppdrag. Miljöpartiets styrelse i Botkyrka kände inte till erbjudandet, enligt Anna-Clara Acevedo, politisk sekreterare i partiet.

– Det kommer som en total chock och vi är väldigt förvånade och upprörda. Vi välkomnar att han nu avslutar sina uppdrag, säger hon

Metro har sökt Ali Khalil.

LÄS MER: 43 mest googlade frågorna om partiledarna – här är svaren

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset