Mina Dennert, grundare av #jagärhär, pratar på WOW Talks.
Mina Dennert, grundare av #jagärhär, pratar på WOW Talks.

Genom #jagärhär har Mia Dennert med hjälp av tusentals andra lyckats få bort mycket av hatet i öppna kommentarsfält. Nu medverkar hon på WOW Talks, där hon kommer att dela med sig av sina erfarenheter.

Det är inte bara artister som syns på årets Way out west – debattörer och eldsjälar kommer också att ta plats på scen för att diskutera frågor som hållbarhet, demokrati, klimathot, hat och kärlek.

Under festivalen lanserar Metro, som är samarbetspartner med Way out west, initiativet #VARINTEENDOUCHE, som satsar på att få stopp på hat på sociala medier. Det kommer också att vara en programpunkt under WOW Talks på lördag. Samtalet modereras av Metros debattchef Soraya Hashim och gästas av Gellert Tamas, Maria Sveland och Mina Dennert, som har grundat den ideella föreningen och Facebookgruppen #jagärhär.

– Jag kommer att medverka som en representant för en möjlig lösning till hur man kan jobba mot näthatet, säger Mina Dennert.

LÄS MER: Artisterna får maka på sig – nu ska debattörerna också få plats på Way out west

Tanken med #jagärhär är att samla människor som vill motverka kränkande och hatiska kommentarer på nätet. Facebookgruppen har funnits i lite mer än ett år och i skrivande stund har den över 74 000 medlemmar.

– Vi hade en väldigt tydlig vision från början att gå in i de allmänna utrymmena på Facebook, som till exempel i kommentarsfälten hos etablerade medier. Vi vill att de utrymmena ska vara hatfria och där har vi verkligen nått resultat, säger Mina Dennert.

Sprider falska nyheter

Men hatet har inte försvunnit. I stället har det koncentrerats till specifika grupper på Facebook och så kallade alternativa medier. Kommentarerna ser också annorlunda ut i dag, menar Mina Dennert.

– Man har gått ifrån det som man märker rensas bort. I stället för att skriva “jävla” och något könsord eller något rasistiskt så hittar man på saker. Man ljuger rent av, och sprider det som man kallar falska nyheter. Det har ökat jättemycket, säger hon.

Sidorna drivs ofta av ett fåtal personer.

– I grunden är det människor som gör det här väldigt aktivt, som i princip jobbar med detta. Sen är det jättemånga runt omkring som kanske inte riktigt förstår vad det är man läser som hänger på.

LÄS MER: Så ska Google rensa bort falska nyheter från sökresultaten

En demokratifråga

Mina Dennert menar att många ”blir lurade” att sprida falsk information.

– Jag tror inte att de som näthatar är några hemska människor egentligen. Många som är medlemmar i grupperna där falsk information sprids vet ju inte att de är utsatta. De förstår inte vad som händer och tror på det de läser, förfäras och blir rädda. De människorna vill vi väldigt gärna nå, tränga in i deras filterbubbla. Ge dem andra perspektiv, säger hon.

– I grund och botten är det en demokratifråga. Det är vissa personer och grupper som blir utsatta för näthat i syfte att tysta dem, bland annat kvinnor och folk med utländsk bakgrund. Sedan handlar det också om viktiga personer i samhället. Det finns till exempel ett stort journalist- och politikerförakt. De som har tillgång till fakta och har möjlighet att sprida den vill man gärna tysta och smutskasta.

Vad är det bästa sättet att bemöta en hatisk kommentar på?

– Det beror på. Om det är någon som är betald för att syssla med det här kommer den personen inte vara så mottaglig för samtal. Men om någon som bara hänger med och kanske är rasistisk eller sexistisk utan att egentligen veta om det så kan det vara bra att försöka mötas. Man kan till exempel fråga “har jag förstått dig rätt?” eller “intressant att du tänker så, jag tänker så här.” Försöka att gå in med en ödmjuk attityd och var öppen för att lyssna och möta den du pratar med.

VAR INTE EN DOUCHE

• Under Way out west drar Metro i gång kampanjen VAR INTE EN DOUCHE. Ett arbete som sedan lever vidare efter festivalen och skall uppmana både festivalbesökare och läsare att ge en komplimang, öppna sinnet, backa någon, var glad att olikheter finns, lyfta varandra och visa solidaritet – att inte vara en douche helt enkelt.
• Metro är på plats under hela Way out west med en stor blomvägg och en professionell fotograf precis vid entrén för att uppmana samtliga besökare till att fotograferas, sprida och tagga VAR INTE EN DOUCHE.
• Bilderna hittar du på metro.se/wowtalks

WOW Talks lockar stora namn

• WOW Talks övriga punkter innefattar bland annat före detta inrikesminister Anders Ygeman (Nu Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen), Patrik Sjöberg och Anna och Ola Rosling.

• Way out west och WOW Talks pågår mellan 10–12 augusti.

• Metro kommer att sända hela programmet live på metro.se/wowtalks.

LÄS MER: WOW Talks utökas – och Anders Ygeman kommer att framträda som utlovat

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset