Den ungerske premiärministern Viktor Orbán vill upprätta en "jättelik flyktingstad" på den libyska kusten.
Den ungerske premiärministern Viktor Orbán vill upprätta en "jättelik flyktingstad" på den libyska kusten.

EU borde upprätta en "jättelik flyktingstad" på den libyska kusten och behandla asylfrågor som rör afrikanska flyktingar där. Det sade Ungerns statsminister Viktor Orbán efter ett möte i Wien på lördagen om flyktingkrisen.

Han krävde att EU:s yttre gränser bör vara "under total kontroll", även Medelhavsgränsen, där Libyen har en central roll.

Orbán, som uttryckt sig nedsättande om flyktingar och låtit resa taggtrådsstängsel utmed landets sydgräns, sade att Balkanrutten nu är stängd och kommer att så förbli.

Även EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk sade att det är nödvändigt att "bekräfta, politiskt och praktiskt, att västra Balkan-rutten av irreguljär migration är stängd för gott".

I mötet deltog företrädare för Grekland, Serbien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, Albanien, Makedonien, Kroatien, Slovenien, Österrike och Tyskland.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som i måndags för första gången medgav att flyktingkrisen kunde ha hanterats bättre, sade att EU-ländernas deltagande i omfördelningen har varit "för långsamt" och att det riskerar att öka trycket vid Greklands gräns till Bulgarien.

– Det är oacceptabelt att länder som först tar emot (migranterna) ska bära bördan, sade den grekiske premiärministern Alexis Tsipras enligt ANA.

Ronald Zak/AP/TT
Österrikes kansler Christian Kern tillsammans med sin tyska kollega Angela Merkel på mötet i Wien som handlade om hur Tyskland och länderna på västra Balkan tillsammans ska kunna bemästra migrantkrisen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset