Suzuki tror att deras nya lilla fyrhjulsdrivna SUV ska sälja bra i Norrland.
Suzuki tror att deras nya lilla fyrhjulsdrivna SUV ska sälja bra i Norrland.

Marknaden översvämmas av små mini-jeepar

Opel Antara har redan visats upp konceptbil på ett antal utställningar. Den troliga lanseringen dröjer till 2008.

Mercedes nya mindre SUV kallas än så länge MLK och kommer att lanseras 2008.

Små, uppkäftiga och tuffa.

De som trodde att SUV-trenden skulle gå över med högre bensinpriser fick fel.
I stället har 2006 blivit året när marknaden översvämmas av nya små jeep-liknande bilar.

De mest synliga exemplen är nya Fiat Panda 4X4 och Volkswagen Polo Cross. Här har man tagit två små stadsbilar och satt dem in en jepp-liknande kostym.
För Pandan är dock inte fyrhjulsdriften någon direkt nyhet. I Italien har den funnits med 4X4 ända sedan 80-talet. Men det är först nu som man börjat klä den som ett livsstilsfordon, säger Torbjörn Lundgren från svenska Fiat.
I Italien finns Pandan också i en ännu mer SUV-lik modell som kallas Panda Cross.
 Men den modellen är ännu ej aktuell för den svenska marknaden. Flera tillverkare visar nu upp mindre bilar som tydligt flirtar med jeeppubliken. Opel visade i höstas upp ett koncept kallat Antara GTC. En hög fyrhjulsdriven bil med hasplåtar och andra vildmarksattribut. Själva passagerarutrymmet liknar dock mest en sportig kupé med knappt någon plats för ett baksäte.

DE TYSKA prestigemärkena Audi, BMW och Mercedes kommer alla med lite mindre fyrhjulsdrivna bilar under 2007 eller 2008. Att inte också Saab och Volvo skulle hänga på denna trend verkar ytterst ologiskt.
– Jag tror att tillverkarna vill åt de yngre köpare som tidigare köpte GTI-bilar. Vi kan säkert få sådana köpare av den nya Pandan. Jag tror den kan bli en cool pryl för vissa grupper, säger Torbjörn Lundgren.
Trenden hänger också samman med att tillverkarna numera försöker hitta så många modeller som möjligt till de plattformar som kostat 100-tals miljoner att utveckla. Genom att göra den lilla smarta stadsbilen till en mini-suv har du hittat en ny målgrupp för i princip samma bil.

MEN TORBJÖRN LUNDGREN tycker inte att vi ska glömma bort att svenskarna nu efter ett tiotal år med många fyrhjulsdrivna bilar börjat se nyttan av 4X4.
– Vi ser det i vår försäljning. Våra återförsäljare av Suzuki i Borlänge säljer mycket fyrhjulsdrivet medan vår man på Gotland säljer tvåhjulsdrift. Givetvis beror det på snö och andra vägförhållanden, säger Torbjörn Lundgren.
Inför årets Genève-salong presenterade Volkswagen en bil kallad Concept A där man vill kombinera sportighet, fyrhjulsdrift och häftig design. Koncernens högste boss förklarade att detta är framtiden.
– Det här är den nya tidens Volkswagen, en lillebror till vår stora SUV, sa VW-chefen Wolfgang Bernhard.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset