Så här ser årets kemipristagare ut – Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa.
Så här ser årets kemipristagare ut – Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa.

En hiss, en motor och en muskel. Allt i miniatyr.Formgivningen och framställningen av molekylära maskiner är vad som gör att Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart och Bernard Feringa tilldelas årets Nobelpris i kemi.

De är tusen gånger tunnare än ett vanligt hårstrå och omöjliga att se med blotta ögat. Men världens minsta "maskiner", molekyler vars rörelser går att kontrollera och som kan utföra ett arbete när energi tillförs, har slagit forskarvärlden med häpnad.

– De har löst fundamentala vetenskapliga problem och utvidgat vad som är möjligt att göra med kemi i dag, säger professor Olof Ramström, ledamot av Nobelkommittén för kemi, till TT.

Samtidigt ligger det mest spännande med deras arbete i framtiden. Utvecklingsmässigt befinner sig de molekylära maskinerna i ett mycket tidigt skede – att jämföra med den elektriska motorn på 1830-talet, där vetenskapsmännen kunde visa upp snurrande vevar och hjul, utan att veta att detta senare skulle leda fram till exempelvis tvättmaskiner.

Miniatyrrobotar

– Det finns många användningsområden, bland annat som transportmedel genom kroppen. Men jag tänker mig också till exempel miniatyrrobotar som skulle kunna leta upp cancerceller, sade Bernand Feringa när Kungliga Vetenskapsakademien ringde upp honom under presskonferensen där priset tillkännagavs.

– Jag känner mig lite som bröderna Wright. Folk sade till dem "vad ska vi med flygmaskiner till?", sade Feringa.

Hiss och datorchip

1983 togs det första steget mot en molekylär maskin när Sauvage lyckades länka ihop två ringformade molekyler till en kedja. Normalt sitter molekyler ihop med bindningar där atomerna delar elektroner, men i kedjan satt de istället ihop med en friare mekanisk bindning.

1991 utvecklade Stoddart en så kallad rotaxan. Han trädde en molekylär ring på en tunn molekylär axel och visade att ringen kunde röra sig längs axeln. Därifrån har han även utvecklat en molekylär hiss, en molekylär muskel och ett molekylbaserat datorchip.

1999 lyckades Feringa få ett molekylärt rotorblad att snurra åt samma håll och blev då först med att utveckla den molekylära motorn. Därefter har han designat en nanobil och fått rotation på en glasstav som är 10 000 gånger större än själva motorn.

Fraser Stoddart blev överraskad och överväldigad när han fick veta att hans forskning gör att han får Nobelpriset.

– Det har talats om det i många, många år och jag hade nått en punkt där jag inte förväntade mig det längre, om jag ska vara ärlig. Jag trodde inte att det skulle dyka upp på folks radar i Stockholm, säger han till TT.

Henrik Montgomery/TT
Professor Sara Snogerup Linse, ständige sekreteraren Göran K Hansson och professor Olof Ramström tillkännager årets kemipristagare på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.
Henrik Montgomery/TT
Professor Olof Ramström förklarar upptäckterna som lett fram till årets Nobelpris i kemi, när pristagarna tillkännagavs vid Kungliga Vetenskapsakademien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset