Demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Arkivbild.

Det är politikerna som bär skulden för att hedersförtryck kunnat bli så utbrett, tillstår demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Men enligt statsrådskollegan Åsa Regnér har beslutsfattarna alltmer fått upp ögonen för problemen.

Regeringen vill nu bland annat se över lagstiftningen om barnäktenskap, trots att den är relativt ny.

– Den har kritiserats för att vara tandlös, så dels vill vi se hur den fungerat, dels vill vi se om den ytterligare kan skärpas, säger barn- och jämställdhetsministern.

Män och pojkar

Åsa Regnér (S) vill också stärka de organisationer som redan arbetar mot hedersrelaterat våld, inte minst för att nå män och pojkar. Även hon konstaterar att fler vittnar om att det blivit vanligare att män i utsatta områden på olika sätt försöker inskränka flickors och kvinnors frihet.

– Men hur vi mer konkret ska göra, det återkommer vi till, säger hon med hänvisning till att regeringen i veckan presenterar en strategi om just hedersförtryck och våld mot kvinnor.

Signalerna om ett allt mer utbrett hedersförtryck är oroväckande, anser Alice Bah Kuhnke (MP).

– Vi har haft fruktansvärda fall som Fadime, och det finns fler flickor som mördats på grund av att de vill leva fria liv. Så att vi fortsatt behöver göra väldigt mycket mot hedersförtrycket – det är alldeles självklart, säger hon.

Inte själva drabbade

TT: Varför har politiker inte tagit tag i frågan?

– Alltför många som inte drabbas personligen vare sig vågar eller orkar ta tag i de här frågorna. Det handlar om en valhänthet i samhället i stort, men där jag menar att politiker har ett alldeles särskilt ansvar.

Att unga människor växer upp i skuggan av demokratiska fri- och rättigheter i Sverige i dag är oacceptabelt, säger Bah Kuhnke.

– Det vi alla behöver göra är att nu, fem-i-tolv, ta tag i de här frågorna. Demokratin omfattar alla oavsett var man bor i vårt land, oavsett var man själv eller ens föräldrar kommer ifrån.

Claudio Bresciani/TT
Barn-, äldre- och jämställdhets­minister Åsa Regnér. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset