Indiska soldater vaktar militärbasen i Uri.
Indiska soldater vaktar militärbasen i Uri.

Minst 17 soldater dödades när beväpnade upprorsmän angrep ett arméhögkvarter i den indiska delen av det omstridda Kashmir, enligt armén. Indiens regering riktar nu skarp kritik mot ärkefienden Pakistan, som man anklagar för inblandning i attacken.

Attacken i staden Uri är den dödligaste i norra Kashmir på flera år. Fyra av angriparna dödades sedan de tagit sig in på basen, som ligger i Uri, nära gränslinjen som skiljer den pakistanska från den indiska delen av Kashmir, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ingen grupp har tagit på sig attacken.

"Feg terrorattack"

"Vi fördömer starkt den fega terrorattacken i Uri. Jag försäkrar nationen att de som ligger bakom denna motbjudande attack inte kommer att förbli ostraffade", skriver Indiens premiärminister Narendra Modi på Twitter, och lägger till att soldaterna tjänat sin nation och alltid kommer att bli ihågkomna.

Inrikesminister Rajnath Singh, Modis partikollega i hindunationalistiska partiet BJP, anklagar grannen och ärkefienden Pakistan för inblandning i attacken.

Indien: Pakistan "en terroriststat"

"Pakistan är en terroriststat, och ska klassas och isoleras som en sådan", twittrar han.

"Det finns tydliga och avgörande indikationer på att förövarna i Uriattacken var elitutbildade, tungt beväpnade och specialutrustade", fortsätter han.

Spänningarna har ökat i området sedan en populär rebelledare dödades av statliga styrkor i juli. Minst 78 civila har dödats i protester på gatorna och tusentals har skadats i sammandrabbningar med de indiska säkerhetsstyrkorna.

Båda gör anspråk

Kashmir har varit splittrat mellan indiska och pakistanska rivaler sedan Storbritannien drog sig tillbaka 1947. Båda länder gör anspråk på hela Kashmir, och två av tre krig mellan länderna har handlat om just Kashmir. De senaste åren har situationen dock varit mindre våldsam, efter att en stor mängd militära styrkor placerats i regionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset