Idrottsminister Gabriel Wikström (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
Idrottsminister Gabriel Wikström (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

”Jag tror jag känner som alla vettiga människor och blir förbannad. ”Så reagerar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) efter att ha sett Metros tv-inslag ”När vuxna sviker”. Nu svarar han och idrottsminister Gabriel Wikström (S) på hur man jobbar för att förebygga sexuella övergrepp på barn i skolan och inom idrotten.

I Metros tv-inslag ”När vuxna sviker” berättar tre personer som utsatts för sexuella övergrepp om hur makthavare kan göra skillnad.

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att det är viktigt att prata med barn om integritet redan i tidig ålder så att barn kan och vågar berätta.

►LÄS MER: De utsattes för övergrepp som barn: ”Det hade inte behövt vara så”

– Barn och elever måste få ha en miljö där de känner sig trygga och det är skolans ansvar att se till att en sådan miljö finns. Brister det i en så pass viktig del så kan skolorna dömas till vite. Det är hårda krav som gäller. Vi arbetar också på olika sätt för att alla som jobbar i skolan ska ha kunskap i de här frågorna.

Han säger att det tydligt står i skollagen att skolan ska arbeta med värderingsfrågor.

–  Det står tydligt i skollagen att skolan ska arbeta med värderingsfrågor och där integritet är en viktig del.  Men anledningen till att vi investerar i kompetensutveckling är ju att många lärare och rektorer känner osäkerhet i om man gör tillräckligt och vad man ska göra när ett barn berättar något. Vi kan och ska göra mer för att barn alltid ska vara trygga.

►LÄS MER: Debatt: Lagen tillåter sex med barn

I tv-inslaget vill Elaine Eksvärd att integritet ska bli obligatorisk undervisning.

– Det är en bra uppmaning. Flera av skrivningarna i dagens läroplaner handlar just om att stärka detta, men det finns all anledning att se om vi kan göra mer också där.

Även idrottsminister Gabriel Wikström blir berörd när han ser filmen. Han säger att vuxenvärlden har ett gemensamt ansvar och att det handlar om att utbilda ledare och andra vuxna inom idrotten.

– Det är ett misslyckande för idrottsrörelsen och övriga samhället om barn inte känner tillräckligt stort förtroende för de vuxna som finns i verksamheten.

Patrik Sjöberg efterfrågar i tv-inslaget tydliga regler kring hur tränare får umgås med barnen.

– Idrottsrörelsen förfogar över sina resurser och då måste de också ta ansvar för hur resurserna fördelas. Det är viktigt att frågan tas på stort allvar och att föreningarna får utbildning och följer de policies som idrotten gemensamt har beslutat om, säger Gabriel Wikström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset