Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fördömer på Instagram attackerna.
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fördömer på Instagram attackerna.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fördömer brandattacken mot en fritidspolitiker i Lund som fått antisemitiska hot. Nu efterlyser polisen fler tips.

Brandattacken mot en bostad i Lund natten mot tisdagen misstänks vara ett brott mot en lokalpolitiker med judisk bakgrund. Ingen person befann sig i bostaden, som fick kraftiga brandskador. Det rubriceras som mordbrand.

– Vi utgår från att den är anlagd, säger kommunpolis Joakim Nyberg.

På onsdagen gjorde polisen en teknisk undersökning, knackade dörr i området och pratade med den drabbade. Nu efterlyser man fler tips.

– Vi är väldigt intresserade om det är någon som har sett något kring den här adressen under natten mellan måndag och tisdag. Det kan handla om personer och bilar mellan 01.30 och 03.30, säger Joakim Nyberg.

LÄS MER: Brandbomber mot judiskt kapell i Malmö

Ytterligare en brandattack i Lund

Tidigare i somras drabbades även en annan person med judisk bakgrund i Lund för ett brandattentat mot sin bostad. Båda har tidigare blivit utsatta för trakasserier och antisemitiska hot, enligt polisen, som vid flera tillfällen haft deras bostäder under bevakning.

– Vi har inte kunnat klarlägga något samband mellan de här två händelserna. Vi kommenterar inte varifrån hoten eventuellt kan komma, det är för tidigt. Vi jobbar brett, säger Joakim Nyberg.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, säger i ett pressmeddelande:

– Oavsett vem eller vilka som ligger bakom dessa dåd, är misstanken stark att dessa attacker är riktade mot dessa personer för att de är judar. Det senaste dådet har en extra dimension  då man på detta sätt även försöker skrämma en politiker till tystnad.

LÄS MER: Säpo utreder hotbilden mot synagogor

Alice Bah Kuhnke fördömer attackerna

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), fördömer attackerna.

”Polisen och rättsväsendet behöver fortfarande mer kunskap och resurser för att kunna förebygga och hitta dem som hotar. Vi måste jobba mot hat på nätet, vädra ut och med demokratiska metoder konfrontera de rum där unkna attityder gror”, skriver hon på Instagram.

Hon berättar på Instagram även om ett nytt stöd som föreningar som utsätts för hot kan söka för säkerhetsinsatser som larm, säkerhetsdörrar eller personal.

”Det finns över 20 miljoner kronor avsatt för detta ändamål hos Kammarkollegiet. Det löser inte alla problem men det är ett sätt att minska hatets påverkan på vårt samhälle”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset