Kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut pris under Källkritikens dag.
Kulturminister Amanda Lind (MP) delade ut pris under Källkritikens dag.

Under Källkritikens dag, som Metro instiftat, fick kulturminister Amanda Lind (MP) äran att dela ut priset Det gyllene förstoringsglaset. "Viralgranskaren och alla andra som är engagerade i källkritik gör en enormt viktigt insats", säger hon.

Viralgranskaren har arrangerat Källkritikens dag 13 mars för att uppmärksamma vikten att ifrågasätta och källgranska uppgifter på nätet sedan 2016. I år var kulturminister Amanda Lind (MP) på plats och delade ut priset Det gyllene förstoringsglaset.

– Jag ser den som ett väldigt positivt initiativ för att uppmärksamma det här viktiga arbetet som görs, säger hon.

LÄS MER: Fyra övningar som lär dig att avslöja bluffar på nätet

Tidningen Metro var tidigt ute med att uppmärksamma vikten av Källkritik genom Viralgranskaren, som granskar påståenden som sprids på nätet. 2014 fick Viralgranskaren det prestigefyllda Stora Journalistpriset för sitt arbete.

Och källkritiken behövs för att vi ska kunna genomskåda falska nyheter, enligt kulturminister Amanda Lind.

– Där behövs källkritiken så att inte desinformation och märkliga idéer får fäste och sprider gift i samhället. Källkritiken behövs också för att folk ska våga vara ute i debatten, säger hon.

”Källkritik är fundamentalt viktigt”

Det nya digitala landskapet har gjort källkritiken ännu viktigare, enligt kulturministern.

– Källkritik är fundamentalt viktigt i takt med ett allt mer digitaliserat landskap. Människor tar del av mycket mer information och det har blivit mycket lättare att sprida hat, hot och desinformation. Därför är det viktigt att alla invånare i vårt land har en grundläggande förmåga att ta till sig information och kritiskt granska den, säger hon.

LÄS MER: Så fungerar anmälningarna och flödet på Facebook

Även från regeringens håll satsas det på källkritik. Bland annat har regeringen satsat 25 miljoner kronor per år på att ”förbättra förutsättningarna för ökad digital kompetens och att stärka förmågan till källkritik”.

– Vi har en digitaliseringsstrategi där källkritik är en viktig del. Vi har stärk arbete med källkritik i skolan och i folkbiblioteken. Sen har regeringen tillsatt en kommitté som jobbar för att utveckla medie- och informationskunskap och källkritisk kunskap, säger Amanda Lind.

Hyllar Viralgranskaren

Hon passar också på att hylla Metros Viralgranskaren.

– Viralgranskaren och alla andra som är engagerade i källkritik gör en enormt viktigt insats, säger Amanda Lind.

Årets två gyllene förstoringsglas gick till Skolverkets tjänst Kolla Källan och till Peter Olausson som har avslöjat faktoider och falska påståenden på internet i 16 år.

– De båda har på olika sätt gjort stora insatser och det är roligt att de uppmärksammas med det här priset, säger Amanda Lind.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset