Förtroendet för regering och riksdag är svagt på Sveriges landsbygd. Arkivbild.
Förtroendet för regering och riksdag är svagt på Sveriges landsbygd. Arkivbild.

Skillnaderna mellan storstad och landsbygd är stora när det gäller förtroendet för politiker, EU och medier.– Jag är inte förvånad. Landsbygden har blivit styvmoderligt behandlad, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

På den svenska landsbygden har 26 procent förtroende för regeringen, jämfört med 35 procent i storstäderna. Även förtroendet för riksdagen är betydligt lägre på landsbygden, 22 procent jämfört med 32 i storstäderna.

Det visar statistik från Som-institutet, som publiceras i Dagens Nyheter.

Olika livsvillkor

– Avståndet till makten är mycket större på landsbygden. Stadsbor och landsbygdsbor har väldigt olika livsvillkor och det genererar skillnader i åsikter och politiska preferenser, säger Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare för Som-institutet och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är inte förvånad över siffrorna från SOM-institutet.

– Jag är själv landsbygdsbo och jag vet hur det känns i byn när affären stänger. Vi kan inte ha rostbälten i Sverige. Det måste vara en levande landsbygd med gröna fält och gröna skogar, säger han till TT.

SD växer

Sverigedemokraterna har ett växande stöd på landsbygden jämfört med i städerna. Skillnaderna är också stora när det gäller andelen som är positiva till EU. I städerna är det 45 procent, medan det på landsbygden är 29 procent.

– Det är samma sorts rostbälten som i USA, som avgjorde valet i USA. Varför är det så? Jo det har jag svaret på: Landsbygden har blivit försakad under en lång tid, oavsett regering, säger Sven-Erik Bucht.

För att minska klyftan mellan glesbygd och storstad vill Sven-Erik Bucht satsa på utbyggt bredband, förbättrad service i glesbygden och utbildning.

– Sedan är jobben en oerhört viktig del. Vi gör en satsning på gröna näringar och det är näringar som finns i landsbygden, säger han.

Även förtroendet för EU är lägre på landsbygden än i storstäderna.

– Kritiken mot EU har alltid varit mycket tuffare ute på landsbygden än vad den varit i städerna och EU-motståndet är en lite bortglömd faktor bakom SD:s framgångar. Det finns ett väldigt starkt samband mellan inställningen till EU och röstning på SD, säger Henrik Oscarsson Ekengren till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset