Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic, 36, fortsätter hoppas på EU-medlemskap.
Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic, 36, fortsätter hoppas på EU-medlemskap.

Serbiens unge utrikesminister Vuk Jeremic är ett entusiastisk tennisfan. 36-åringens stora uppdrag är att övertyga EU att ta in hans land i unionen.

Tidigare i år greps den Bosniske krigsförbrytaren Radko Mladic i Serbien. Det betraktades som ett försök att blidka EU. Men när EU samlas till sitt toppmöte i dag är inte Serbien inbjudna till samtal om medlemskap. Metro har träffat utrikesminister Vuk Jeremic som tycker att det är dags för Serbien att vara med.

Kroatien kommer att erbjudas medlemskap i EU, men Serbien får inte ens fortsätta samtal om ett inträde. Är du besviken?
– Kroatien inledde sina förhandlingar mycket tidigare än Serbien. Frågan är om det kommer att finnas en kontinuitet i EU-utvidgningen? Ett trevligt sätt att föra det på skulle vara att låta Kroatiens slutförhandlingar sammanfalla med inledningen av Serbiens förhandlingar. Från västra Balkans perspektiv vore det en mycket viktig signal, särskilt sedan vi fyllt alla kriterier som krävs för att bli medlem­mar i EU. 

Kommer EU:s inställning som en överraskning för dig?
– Inte direkt. Det finns en växande konservativ inställning inom EU gällande utvidgandet. Och Serbien ligger många år från att kunna utnjuta ett EU-medlemskap. Under den här processen kan vi genomföra reformer som försäkrar att vi håller oss till EU:s standard. Det ligger i Serbiens intresse, men även i allas intresse, att västra Balkan blir helt harmoniserat med EU. 

Med tanke på den ekonomiska krisen – är EU verkligen ett intressant alternativ?
– EU är det mest framgångsrika fredsprojektet i historien. Man kan inte föreställa sig ett krig mellan EU-länder och den miljön borde även inbegripa vår del av Europa. 

Var gripandet av Radko Mladic till ingen nytta?
– Det var inte så att vi tänkte att föra någon till krigsrottsstolen i Haag skulle ha hjälpt oss med EU medlemskapet. Gripandet av honom hade inget med EU att göra. Det var något vi gjorde för det var det rätta att göra. 

Kosovo är en stötesten i Serbiens relation med Europa. Kan du tänka dig att Serbien ger upp Kosovo?
– Nej,

Många serber flydde under krigen på Balkan. Vill du att de ska återvända?
– Jag lämnade landet själv i 12 år. Det är klart att jag vill att så många som möjligt kommer tillbaka till Serbien och jag försöker vara en förebild för så många som möjligt, särskilt unga personer.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset