Ministerns pudel om Saudiarabien
Ministerns pudel om Saudiarabien

Först vägrade försvarsminister Karin Enström (M) att kalla Saudiarabien för en diktatur. Ett par timmar senare – efter massiv kritik – hade hon ändrat sig, och ännu en politiker- pudel var ett faktum.

Sveriges relationer till Saudiarabien fortsätter att göra livet besvärligt för våra försvarsministrar. För fyra månader sedan avgick Sten Tolgfors i kölvattnet efter den så kallade Saudiaffären – som bland annat handlade om planer på en svensk vapenfabrik i ökenlandet.

I går hamnade hans efterträdare Karin Enström i rejält blåsväder efter att i en Ekointervju flera gånger svarat undvikande på frågan om huruvida Saudiarabien är en diktatur.

– Vi gör inte listor över länder, sa hon.

Saudiarabien är Sveriges viktigaste handelspartner i Mellanöstern och ett omfattande ramavtal om export av krigsmateriel har tecknats mellan länderna. Samtidigt är landet en absolut monarki som styrs enväldigt av kungen och hans familj. Landet förekommer regelbundet på internationella listor över länder som bryter flitigast mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag har svårt att förstå varför de är så rädda för att säga att Saudiarabien är en diktatur, men det beror väl på att det är en familj som styr och om de blir arga så kan vi inte handla med dem längre, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin till TT.

Även Karin Enströms regeringskollega, folkpartiledaren Jan Björklund, betonade i går att Saudiarabien är ”en av världens värsta diktaturer”.

– Det bör inte råda någon oklarhet om Sveriges position.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset