Statsminister Stefan Löfven får sällskap av frun och tre ministrar på Investors hundraårskalas på Grand Hotel i helgen. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven får sällskap av frun och tre ministrar på Investors hundraårskalas på Grand Hotel i helgen. Arkivbild.

Statsrådet Ibrahim Baylans partner uppges ha fått förhinder och tackar nej till Investors storstilade hundraårskalas på Grand Hotel i Stockholm i helgen. Regeringskansliet har funderat lite mer över vilka ministrar som kan låta sig bjudas och om de ska ta partnern med sig.

Energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan (S) tackade först ja till festen för både sig och sin partner. Nu får han gå dit ensam, i sällskap med finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Löfven är den ende som har frun med sig. Det anses, i det här fallet, vara lämpligt att också hon följer med, enligt statsrådsberedningen. Men inga andra respektive.

Tio miljoner

När TT i veckan började skriva om Wallenbergfamiljens Investor och dess hundraårsjubileum, ett kalas med 1 500 inbjudna som beräknas kosta omkring tio miljoner kronor, hade Baylan och forsknings- och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) redan tackat ja, med partner. Men Hellmark Knutsson ändrade sig, enligt egen uppgift sedan regeringen samordnat vilka ministrar som skulle gå. Nu uppger Baylans pressekreterare att ministerns partner fått förhinder.

Rest frågor

Utslaget per person kostar festen uppemot 6 700 kronor. En fjärdedel av det utgörs av mingelmat, dryck och underhållning. Flera mutexperter har rest frågetecken om det lämpliga i att ministrar och höga statliga chefer, som generaldirektörer, låter sig bjudas. Investor är en maktfaktor genom sitt storägande i många av de stora börsbolagen och banken SEB.

En av dem som tackade ja för sig och frun var Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, vars myndighet bland annat har i uppgift att granska SEB.

Han ändrade sig dock i samband med att TT började publicera uppgifter om vilka som skulle närvara på festen. Det var av privata skäl dock, enligt myndighetens pressekreterare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset