Ibland faller andras namn ut ur huvudet lika snabbt som de kom in. Minnesmästaren Mattias Ribbing vet hur du gör för att komma ihåg dem.
Ibland faller andras namn ut ur huvudet lika snabbt som de kom in. Minnesmästaren Mattias Ribbing vet hur du gör för att komma ihåg dem.

Du går runt på festen och presenterar dig – och sekunden efter har du glömt bort allas namn. Hur ska man då göra för att komma ihåg folks namn? Minnesexperten Mattias Ribbing har svaret.

 

Fest, bröllop eller mottagning. I bland blir det många namn att hålla koll på och det är inte alltid det lättaste att komma ihåg folks namn i ett nytt sammanhang. En som är expert på ämnet är minnesmästaren Mattias Ribbing, som skrivit flera böcker i ämnet minnesträning.

Ofta är vi alldeles för upptagna med att komma ihåg vårt eget namn, eller vad vi själva ska säga, varför vi glömmer bort vad den andra personen heter. Mattias Ribbings bästa tips för att komma ihåg ett namn är att visualisera en bild i huvudet.

– Att göra om namn till bilder är bästa sättet att minnas. Om jag till exempel träffar en Linda så föreställer jag mig kanske en arm lindad med bandage, träffar jag en Maria ser jag kanske en bild av krubba och en Stefan kan bli en stekpanna. Man skapar en bild som hjärnan kan ha som ledtråd, säger han.

LÄS MER: Världsmästaren i minne: Så pluggar du bättre

För att sedan para ihop rätt bild med rätt person – och därmed rätt namn – är det bästa knepet att sätta bilden ”ovanför” personen.

– Säg att jag träffar en Muhammed, då kanske jag ser en boxningshandske framför mig för att jag tänker på boxaren Muhammed Ali. Då föreställer jag mig den där boxningshandsken som en tredimensionell bild och placerar bilden ovanför huvudet på Muhammed. Träffar jag i stället en Muhammad kan jag ”måla” ett stort A på den visualiserade boxningshandsken, då håller hjärnan isär namn som är väldigt lika.

Kan man inte bara upprepa personens namn?

– Att upprepa namnet är ingen garanti för att du kommer att minnas det, däremot är det en garanti för att du uppfattat personens namn korrekt.

LÄS MER: Här är 5 appar för att träna din hjärna

Hur gör man om det är flera nya personer i rummet och det går snabbt när man presenterar sig?

– Att visualisera bilder går på en bråkdels sekund men det krävs lite träning. Det gäller att snabbt hugga tag i den första tanken som kommer av ett namn. Ett knep är att öva på det här hemma i tv-soffan eller när du läser något. Så fort det dyker upp ett nytt namn ska du visualisera en bild som du kan förknippa med namnet. Det går att vänja hjärnan vid att skapa ledtrådar men det kan ta några dagar.

Hur gör man om man har dåligt ansiktsminne och svårt att komma ihåg hur personen ser ut?

– För att minnas en persons ansikte gäller det att inte försöka ta in hela utseendet utan att i stället lägga märke till ett särdrag. Det ska vara det du först noterar med personen, till exempel en speciell lugg, ett örhänge eller ett halsband. Det funkar även om personen sedan byter utseende, säger Mattias Ribbing.

LÄS MER: Kom ihåg mer med minnesmästaren

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Träna minnet