Idriz Zogaj har vunnit SM i minne fem gånger.
Idriz Zogaj har vunnit SM i minne fem gånger.

Idriz Zogaj kan allt om studieteknik och har knepet som hjälper en att komma ihåg allt inför en tenta. Det gäller att tänka i bilder. ”Det blir lättare och tar mindre tid”, säger han.

När Sverige vann VM i minne 2014 var Idriz Zogaj förbundskapten. Han har gjort en TEDx-föreläsning, ”How to become a memory master”, som har över 3,7 miljoner visningar på Youtube.

Han har själv haft titeln Sveriges bästa minne fem år i rad, i mitten på 2000-talet. Han skriver böcker, föreläser och utvecklar appar om hur man förbättrar minnet och använder det i sina studier.

LÄS MER: Marwin Wallonius har bäst minne

– Knepet är att lyckas associera en mängd information till enstaka ord eller bilder. Om du till exempel läser en bok och hittar ett ord, eller lyckas visualisera en bild, som sammanfattar innehållet från en hel sida kan du sen bara plugga det ordet eller bilden. Då samlar du en hel sidas information i bara ett ord, eller en bild, säger Idriz Zogaj till Metro.

För att lära sig lyckas med att förvandla stora mängder information till enstaka bilder krävs det träning.

– De flesta är vana att anteckna all information de tar till sig. Börja då med att anteckna som vanligt och samtidigt försöka visualisera i bilder. Då märks det att det man kommer ihåg mest inte är det som skrivs ned, utan det som visualiseras i en bild, säger Idriz Zogaj.

LÄS MER: Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola