Pär Ström - författare och debattör

Det var en kostymklädd affärsman i övre medelåldern som sa det till mig. Skadeglädjen gick inte att ta miste på. ”Det blev inget av det där med IT.”
Den så kallade IT-bubblan, som mera var en investmentbolagsbubbla, hade spruckit. IT var hopplöst omodernt. Jag var dock en av dem som halvt dubbelvikt i isande motvind fortsatte att tro på informationsteknologin.

Nu har det runnit rätt mycket vatten under broarna, och det är uppenbart för de flesta att den digitala revolutionen bara har börjat. En av de mera näraliggande delrevolutionerna står RFID för – Radio Frequency Identification. Det handlar om små mikrochips som med radiovågor identifierar sig på distans, vilket gör det möjligt att avläsa vad som helst med antenn. Allt ifrån reservdelar till jeans och kontokort förses nu med RFID i olika projekt runtom
i världen.

Många RFID-tillämpningar är alldeles utmärkta, andra mera tveksamma och några direkt farliga. Tja, inte för liv och lem kanske men väl för den personliga integriteten.
I vilken kategori hamnar de amerikanska hundkojor (bilar alltså) som automatiskt styr utomhusreklamen längs vägarna?
Bortåt 1 000 bilar av typen Mini Cooper i fyra amerikanska städer har efter samråd med ägarna försetts med aktiva (batteriförsedda) RFID-kretsar. Dessa kan läsas av på 150 meters avstånd. När en bil närmar sig en av de digitala skyltar som finns i dessa städer identifieras den av skylten och ett personligt budskap visas för föraren.

 Bilisterna lär få svårt att förstå hur de kunde klara sig innan denna ”community” var uppfunnen. Kreativiteten hos bilföretagets marknadsfolk har varit enorm. Håll i dig nu. Den bilägare som registrerat sig som jurist kommer exempelvis att kunna läsa budskapet ”Moving at the speed of justice”. Och den som extrautrustat sin bil med spoiler kan känna välmåendet sprida sig i kroppens alla celler när vederbörande svischar förbi en skylt med texten ”Du förtjänar verkligen den där spoilern”.  Vad värmande det är med ett personligt bemötande från sin leverantör ...

Man undrar bara hur glad hundkojeägaren är när han eller hon ser samma text för sjuttonde gången. Sedan ska man inte glömma att den detaljerade personliga information som här samlas in (tid och plats för varje passage) med tiden förmodligen kommer att användas för allt fler syften. Hur glad blir hundkojeägaren när skylten en dag säger ”Moving above the speed of justice – your speeding ticket is in the mail”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset