Laura Boldrini, talman i parlamentets underhus samt premiärminister Matteo Renzi och hans fru Agnese vid begravningsceremonin i Ascoli Piceno.
Laura Boldrini, talman i parlamentets underhus samt premiärminister Matteo Renzi och hans fru Agnese vid begravningsceremonin i Ascoli Piceno.

Flaggor på halv stång och massbegravningar. Italien genomlever en nationell sorgedag efter det svåra jordskalvet i onsdags, då minst 291 människor miste livet.Både president Sergio Mattarella och premiärminister Matteo Renzi deltog vid begravningar.

I en idrottshall som förvandlats till ett provisoriskt kapell i Ascoli Piceno står 35 kistor. I en av dem, en vit, lite mindre än de andra, vilar Giulia. Hon blev nio år gammal. Med sin kropp skyddade hon sin femåriga syster Giorgia, som är en av de sista att hittas levande i rasmassorna efter skalvet.

Efter ceremonin dröjde sig Renzi kvar och talade med de sörjande.

– Vi måste komma på tillsammans hur vi ska fortsätta framåt. Men ge inte upp, det är avgörande, sade han till en ung människa.

Flera nationaliteter

Räddningsarbetet pågår ännu, men hoppet om att hitta någon vid liv har falnat. Ingen människa har grävts ut levande ur rasmassorna sedan i onsdags kväll.

Bland de identifierade offren finns 21 barn, det yngsta bara fem månader.

Minst 388 personer vårdas på sjukhus med skador, varav 40 är i kritiskt tillstånd.

Bland dödsoffren finns förutom italienare också människor från Albanien, El Salvador, Kanada, Rumänien, Spanien och Storbritannien.

– Endast ett mirakel kan få våra vänner tillbaka vid liv från rasmassorna, men vi gräver fortfarande för att många saknas, säger Sergio Pirozzi, borgmästare i den svårt drabbade byn Amatrice.

Fler offer befaras

Uppskattningsvis 2 500 italienare förlorade sina hem i skalvet, som hade en magnitud på 6,2. Sedan det inträffade tidigt i onsdags morse har det registrerats mer än 1 050 efterskalv.

Det befaras att fler kroppar ska hittas i Amatrice, en populär semesterort som var full med folk vid tiden för skalvet.

Matteo Renzi har utlyst lokala undantagstillstånd för de drabbade områdena. Han har också inledningsvis avsatt 50 miljoner euro (cirka 475 miljoner kronor) i katastrofstöd.

Andrew Medichini/AP/TT
Anhöriga vid begravningsceremonin i Ascoli Piceno.
Andrew Medichini/AP/TT
En sörjande kvinna vid begravningsceremonin i Ascoli Piceno.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset