Mohamed Abdullahi Mohamed, från det socialliberala partiet TPP, tillträdde som president den 16 februari i år. Nu möter han sin första kris.
Mohamed Abdullahi Mohamed, från det socialliberala partiet TPP, tillträdde som president den 16 februari i år. Nu möter han sin första kris.

Under lördagen uppgav Somalias nytillträdda premiärminister Hassan Ali Khaire att så många som 110 personer, de flesta barn och kvinnor, dött av svält under de föregående 48 timmarna. Flera miljoner människor är just nu drabbade. Det här behöver du veta om svälten som just nu drabbar Somalia.

Vad har hänt, i en mening?

110 personer har dött av svält i Somalia inom loppet av 48 timmar.

Berätta mer!

Redan i februari varnade tre FN-organ för att Somalia var på gränsen till hungersnöd, någonting The Guardian rapporterat om. Då rapporterade det somaliska organet FSNAU att närmare 3 miljoner människor stod inför risk att drabbas av svält eller svårigheter att få tag på föda. 27 olika undersökningar genomförda mellan november och december 2016 visade att 363 000 barn under fem år i Somalia led av näringsbrist, för 71 000 av dessa vara situationen akut.

”Det är en svår situation för herdarna och deras boskap. En del familjer har drabbats både av svält och diarréer samtidigt. Under de senaste 48 timmarna har 110 människor dött till följd av svält och diarréer i Bay-regionen”, sa premiärminister Hassan Ali Khaires kansli i ett uttalande, rapporterar TT.

Under tisdagen meddelade Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed att torkan officiellt skulle klassas som en nationell kris, enligt BBC.

LÄS MER: Somalias president beredd att förlåta

Hur kommer detta sig?

Det finns flera anledningar, men den främsta är vädret. Som FSNAU skriver var nederbörden under oktober-december mycket lägre än vanligt. Detta tillsammans med låga flodvattennivåer påverkade skörderna negativt. 32 000 ton säd ska ha skördats mellan oktober och december. Det är 70 procent under genomsnittet 1995-2015 och 75 procent under genomsnittet 2011-2015. Detta ar förstärkts ytterligare av att skörden under säsongen april-juni 2016 också var låg.

Flera regioner i Somalia är beroende av skörd, och den låga nederbörden har också lett till minskad boskapsproduktion och boskapsreproduktion.

Flera urbana områden i södra Somalia påverkas också negativt av de konflikter som sker där, vilket bland annat har påverkat handeln negativt, enligt FSNAU.

Har Somalia drabbats av den här typen av hungersnöd tidigare?

Det här är inte första gången Somalia har drabbats av hungersnöd. Under hungersnöden mellan 2010 och 2012 avled 260 000 personer. 1992 avled 220 000 människor i svält, enligt BBC.

Är det bara Somalia som påverkas?

Nej, enligt UNICEF är även Nigeria, Sydsudan och Jemen drabbade av en hungersnörd. Den 21 februari meddelade UNICEF att så många som 1,4 miljoner barn riskerade att dö i svält.

LÄS MER: Somalia har fått ny president 

Så, vad händer nu?

Den somaliska regeringen lovar enligt Reuters att göra sitt bästa. Hassan Ali Khaire, premiärministern, uppmanar dock alla somalier oavsett var de befinner sig att hjälpa till för att rädda döende somalier. FN:s livsmedelsprogram har också begärt ett särskilt stödpaket på motsvarande drygt 230 miljoner svenska kronor för att bekämpa krisen, rapporterar AP.

Utöver det uppgår FN:s humanitära stöd till Somalia för 2017 till drygt 7,75 miljarder svenska kronor.

LÄS MER: Så räddade Abdi-Noor sina döttrar från att könsstympas i Somalia

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset