Bakom läckan står en anonym grupp som går under namnet "No front friday".
Bakom läckan står en anonym grupp som går under namnet "No front friday".

Åtminstone 14 sverigedemokratiska kommunpolitiker har gett ekonomiskt stöd till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Det skriver ETC, som granskat organisationens läckta donationsregister.

Minst 14 sverigedemokratiska kommunpolitiker har gett ekonomiskt stöd till det nazistiska partiet Nordiska motståndsrörelsen. Det visar en granskning gjord av vänsterinriktade Dagens ETC, som tagit del av en av de flera läckor som drabbat organisationen under augusti, och som Metro också tagit del av.

En av politikerna är Fredrik Franzén, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Järfälla. Franzén ska ha gjort två transaktioner till organisationen den 27 september 2012 respektive den 8 juni 2013. Det sista av dessa gjordes efter att han engagerat sig i Sverigedemokraterna.

LÄS MER: Åkesson: ”NMR är en terrororganisation”

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till Dagens ETC. Enligt Franzén har han inga antipatier gentemot judar.

Totalt har Dagens ETC hittat 14 personer som representerat Sverigedemokraterna på kommunnivå i Nordiska motståndsrörelsens register. Fem av dessa har idag politiska uppdrag för partiet. En av dessa är ledamot för SD i Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun.

”Obehagligt att så många integrerade heljudar/blandjudar når så höga positioner i samhället. Sedan så sprider dom sin antivita hatpropaganda därifrån. De vet ej hur farligt dom lever!”, skriver han i en kommentar på Nordiska motståndsrörelsens webbsida Nordfront.

Nu tvingas de fem aktiva SD-politikerna som stöttat Nordiska motståndsrörelsen att lämna partiet.

– Jag uppmanar de personer som uppenbarligen inte är sverigedemokrater att lämna vårt parti. Om så inte sker kommer det att bli en fråga för medlemsutskottet med uteslutning som följd, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för SD, till Dagens ETC.

ETC har även funnit två allianspolitiker, en vänsterpartist och ett antal personer från det nu nedlagda Svenskarnas parti i Nordiska motståndsrörelsens register.

Bakom läckan står en anonym grupp som går under namnet ”No front friday”, och som ett flertal gånger under hösten tagit sig in i olika nazistorganisationers register och databaser för att sedan läcka dessa på nätet.

LÄS MER: Hätska slagord när NMR mötte demonstranter

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset