Flera palestinier har dödats och många hundra har skadats av israelisk militär i Gaza.
Flera palestinier har dödats och många hundra har skadats av israelisk militär i Gaza.

I samband med dagens invigning av USA:s ambassad i Jerusalem har massiva protester brutit ut. Under måndagseftermiddagen uppgavs minst 41 palestinier ha dödats i Gaza av israelisk militär, uppger Reuters.

Klockan 15 svensk tid invigdes USA:s ambassad i Jerusalem. Den kontroversiella ambassadflytten har lett till massiva protester i Gaza, och under måndagseftermiddagen kommer rapporter om att minst 52 palestinier har dödats och drygt 1 900 skadats av israelisk militär vid gränsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till hälsoministeriet.

LÄS MER: Våldsamma protester när USA inviger ambassad i Jerusalem – här är bakgrunden till flytten

Tiotusentals palestinier har uppgett att massprotester kommer att ske vid gränsen till Israel under måndagen i samband med ambassadinvigningen. Som svar på protesthotet valde den israeliska armén att släppa flygblad över Gaza under måndagmorgonen, med budskapet att de kommer att agera mot alla som närmar sig gränsstängslet, eller försöker sabotera det, uppger Reuters.

Omkring tusen poliser bevakar invigningen av själva ambassaden, och Israel har låtit meddela att deras militära närvaro vid gränsen förstärks med specialstyrkor.

LÄS MER: Bakgrund: Konflikten om Jerusalem

Under morgondagen förväntas protesterna nå sitt klimax, då palestinierna enligt tradition uppmärksammar Nakbadagen, till minne av de hundratusentals personer som fördrevs när Israel blev en självständig stat.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset