Minst 18 personer har dödats i en attack av misstänkta Boko Haram-jihadister i området kring Tchadsjön, enligt tchadisk militär. Attacken skedde i en by söder om Daboua, i närheten av gränsen till Nigeria, vid niotiden på torsdagskvällen.

Boko Haram-medlemmarna ska ha skurit halsen av de 18 personerna, skadat två andra och kidnappat tio kvinnor, uppger en källa.

Jihadistgruppen har härjat i området sedan 2009. Minst 20 000 personer har dödats i Nigeria och länderna omkring, och mer än två miljoner andra har tvångsförflyttats.

LÄS MER: Befälhavaren i kampen mot Boko Haram byts ut

Såväl Tchad som Kamerun och Niger har anslutit sig till Nigerias militärinsatser med syftet att förgöra Boko Haram. Den senaste tiden har Tchad dock drabbats av allt fler attacker från extremistgruppen. I maj dödades sex personer, inklusive fyra regeringstjänstemän och en soldat, då Boko Haram attackerade en tchadisk militär vägspärr belägen på en ö i Tchadsjön.

Den nigerianska militären uppger att den dödade tio ”terrorister” i söndags, efter det att en av dess militärposteringar i landets sydvästra del attackerades av Boko Haram.

Fakta/TT

Boko Haram är en väpnad extremiströrelse bildad i nordöstra Nigeria. Gruppen eftersträvar en islamistiskt styrd stat, och har blivit allt mer våldsam efter en upptrappning som inleddes efter det att grundaren Muhammad Yusuf (född 1970) sköts ihjäl av polis i samband med att han greps 2009.

Ledarskapet togs därefter över av Abubakar Shekau. Han har flera gånger rapporterats död, senast i september 2014, men säkra bevis saknas.

Sedan sommaren 2014 har Boko Haram koncentrerat sin verksamhet till nordöstra Nigeria och området runt Tchadsjön. De gör anspråk på att kontrollera ett område av Belgiens storlek (cirka 30 000 kvadratkilometer). Vid Afrikanska unionens möte i januari 2015 beslutades om ett regionalt militärt samarbete för att bekämpa Boko Haram, med trupper från Nigeria, Benin, Kamerun, Tchad och Niger, sammanlagt 8 700 soldater.

Boko Haram och Ansaru stämplades 2013 som terroristorganisationer av USA och Storbritannien. Såväl FN:s säkerhetsråd som Nigerias regering har påvisat att Boko Haram har kopplingar till al-Qaida.

Källa: NE

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om boko haram