Minst 20 personer har omkommit i de omfattande skogsbränder som härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten. De flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorten Mati fyra mil öster om Aten.

Över 100 människor rapporteras skadade, 16 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperson för den grekiska regeringen, skriver AFP.

Svenske Marcus Persson befann sig på ett hotell strax om hamnstaden Rafina under måndagen. Han och övriga gäster uppmanades att ta sig till stranden i närheten, berättar han för SVT Nyheter.

– Folk stod och tryckte för att komma undan all rök. De satt med handdukar för att täcka för ögon och mun för att inte få i sig röken, säger Marcus Persson.

Människor som samlats på stranden plockades upp av båtar och kördes sedan med bussar till hotell i Aten.

LÄS MER: Tre män ”skulle bara grilla klart” – polisen fick släcka med hink

”Inte ens en ort”

Strandorten Mati ligger nära Rafina och regionen är populär bland inhemska turister, framför allt pensionärer och barn som åker på läger.

– Mati är inte ens en ort längre. Jag såg lik, utbrända bilar. Jag är lycklig att jag lever, säger en kvinna till tv-kanalen Skai, rapporterar Reuters.

Många som tros befinna sig i området har inte gått att lokalisera.

Danska researrangören Bravo Tours, som under natten rapporterat tre danska turister som saknade, meddelar tidigt på morgonen att de har kommit i kontakt med dem och att de är i säkerhet, skriver Ritzau.

Människor uppmanas att evakuera området, där hundratals hus har förstörts. Många har fått fly till stränder öster om Aten för att räddas med båtar.

300 brandmän

Över 300 brandmän, fem flygplan och två helikoptrar deltar i räddningsarbetet, sade Atens brandchef Achille Tzouvaras till AFP på måndagen. Även armén har kallats in för att bekämpa bränderna.

Ett lokalt nödläge har utfärdats i regionen Attika och, liksom Sverige i sommar, har Grekland vänt sig till EU för att via unionens samarbete få hjälp med att bekämpa bränderna, både från luften och på marken.

Hjälp väntas från bland annat Cypern.

Bränderna är de största i området på tio år.

De kraftiga vindarna och den höga temperaturen, uppemot 40 grader, har försvårat räddningsarbetet. Väster om huvudstaden har en av Greklands mest vältrafikerade motorvägar mellan Aten och staden Korinth stängts av. En bred rökpelare höjer sig över himlen ovanför huvudstaden och Akropolis.

LÄS MER: Nu införs totalt grillförbud på flera platser i Sverige

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om bränder