Enligt rapporten har det globala könsgapet stängts med 68 procent.
Enligt rapporten har det globala könsgapet stängts med 68 procent.

Det kommer att ta över 200 år innan könsgapet har stängts och världen är helt jämställd, visar en ny rapport. 

Sverige hamnar på en tredjeplats när det kommer till jämställda länder i världen, enligt World Economics Forums “The Global Gender Gap Report” från i år. Det är en förbättring med två steg jämfört med 2017, vilket bland annat har att göra med att fler kvinnor valdes in i riksdagen efter höstens val. Bara Island och Norge uppskattas vara mer jämställda än Sverige.

LÄS MER: Ny undersökning: 3 av 10 är kvinnor i svenska nyheter – trots metoo

Få kvinnliga ledare

Enligt rapporten kommer det att ta över 200 år innan världen är helt jämställd mellan könen. Den största utmaningen gäller områden som ekonomisk och politisk makt – där kommer det att ta 202 respektive 197 år innan könsgapet har stängts.

Av de 149 länder som deltar i rapporten har bara 17 kvinnliga ledare, och inte mer än 18 procent av alla ministrar i världen är kvinnor.

LÄS MER: Undersökning: Så påverkar föräldraskap lön och karriär

Granskar könsfördelning

WEF:s studie utgår bland annat från områden som hälsa, livslängd och arbetskraftsdeltagande bland kvinnor och män, könsfördelning på arbetsplatser och kvinnlig representation och på utbildningar.

Enligt rapporten har det globala könsgapet stängts med 68 procent, jämfört med i Sverige där motsvarande siffra är 82 procent.

Länderna med minst könsskillnad

  1. Island
  2. Norge
  3. Sverige
  4. Finland
  5. Nicaragua
  6. Rwanda
  7. Nya Zeeland
  8. Filippinerna
  9. Irland
  10. Namibia
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset