En räddningsarbetare söker igenom rasmassorna i Pescara Del Tronto. 
En räddningsarbetare söker igenom rasmassorna i Pescara Del Tronto. 

Strax efter klockan fyra på morgonen drabbades Italien av en kraftig jordbävning. Det här är vad vi vet om jordbävningen som skakat landet och förstört flera städer.

De värst drabbade städerna

Jordbävningen drabbade städer i regionerna Umbrien, Lazio och Marche. Enligt Reuters är de värst drabbade städerna Accumoli, Amatrice, Posta och Arquanta del Tronto.

– Halva staden är borta, säger Sergio Pirozzi borgmästare i staden Amatrice.

Flera personer har dödats

Dödssiffran är nu uppe i 241 personer uppger myndigheter enligt TT. Räddningsarbetare uppger för Reuters att siffran förmodligen kommer stiga då många människor fortfarande är saknade. 

De värst drabbade städerna lockar många turister under sommaren och många av de saknade är besökare.

Sergio Pirozzi säger till Reuters att staden Amatrices mest välkända hotel Hotel Roma, som förmodligen hade omkring 70 gäster vid jordbävningen, har kollapsat och endast sju kroppar har funnits hittills. 

Åtgärder

Premiärminister Matteo Renzi har sagt att regeringen ska mötas på torsdagen för att avgöra vilka åtgärder som nu ska vidtas för att hjälpa de drabbade samhällena rapporterar TT.

Svensk skadad

Enligt UD har en svensk skadats rapporterar TT. 

– En svensk medborgare har fått lättare skador, säger Johan Tegel på UD till TT.

UD har kännedom om ett fåtal svenskar som befinner sig i området.

– I nuläget är det inga personer som inte fått kontakt med anhöriga som hört av sig till oss. Vi har däremot fått lite samtal från svenskar som är på väg ner till området och har frågor.

UD uppskattar att det finns cirka 20 000 svenskar i Italien just nu.

Kraftigt skalv

Skalvet hade enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS en magnitud på 6,2, med epicentrum omkring 8 mil sydöst om Perugia rapporterar TT. Skalvet ska ha känts ända till Rom. Enligt europeiska sajten EMSC, som mäter jordskalv, var magnituden 6,1 med epicentrum nordöst om Rom, nära Rieti, på fyra kilometers djup.

Flera efterskalv väntas

– De pågår nu. Det största efterskalvet hittills hade en magnitud på 5,5, säger Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet till TT.

Enligt honom kan Italien räkna med flera efterskalv de närmaste dagarna.

► LÄS MER: Flera döda i jordbävning i Italien

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset