Norrmalm och Södermalm i topp medan Älvsjö och Rinkeby hamnar i botten. Här är stads-delarna flest miss-handelsfall anmälts hittills i år.

Minst fall av misshandel i Rinkeby

– Mycket människor, mycket alkohol och en begränsad yta: då smäller det, säger Bengt Carlsson, kommissarie vid Citypolisen.

Under årets två första kvartal har närmare 6 300 misshandelsfall anmälts i Stockholms kommun.

Av dessa inträffade omkring 2 500, cirka 40 procent, i krogtäta innerstadsdelarna Norrmalm och Södermalm, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

– Att det smäller ofta i de centrala delarna av Stockholm är ett välbekant och ofrånkomligt fenomen som pågått i decennier. Mycket krogar, mycket alkohol och mycket människor på en begränsad yta brukar i nio fall av tio resultera i att det händer sådana saker, säger Bengt Carlsson, kommissarie vid Citypolisens utredningsrotel.

Värst drabbade är fortfarande kvarteren kring Stureplan, Medborgarplatsen och Citykärnan där polisen sedan länge riktat stora resurser med bland annat mobila poliskontor på helgerna.

– Vi har blivit bättre på att hantera de värsta oroshärdarna och det har lett till en förbättring just där. Men man kan ju inte stå vid alla ställen samtidigt, säger Bengt Carlsson som inte heller tror att det är en tillfällighet att Älvsjö, Rinkeby och Bromma har lägst anmälningssiffror.

– Det är områden dominerat av framförallt bostäder och det ger en annan prägel, säger han.

Antalet anmälda misshandlar har de senaste åren varit närmast oförändrat sett både till antalet och brott per 100 000 invånare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset