En av flera vägar som skadats av orkanen Matthew. Denna utanför Flagler Beach i Florida.
En av flera vägar som skadats av orkanen Matthew. Denna utanför Flagler Beach i Florida.

Myndigheter i Florida, South Carolina, North Carolina och Georgia befarade det värsta. Hittills har minst tio människor omkommit sedan orkanen Matthew tog land i USA, och nu varnar vädertjänster för "livshotande översvämningar" längs kusten.

Sent på lördagskvällen rapporterade myndigheter i Georgia att två personer dog efter att ha hamnat under fallande träd. I North Carolina rapporterades dessförinnan om tre omkomna medan orkanen skördade minst fem liv i Florida.

Med en hastighet på upp till 54 meter i sekunden drog Matthew in längs Floridas kust på lördagen. Men orkanen graderades ner till en tvåa på den femgradiga skalan, och den fick heller aldrig landkänning när den passerade efter att ha drabbat Haiti, Dominikanska republiken, Jamaica, Kuba och Bahamas.

Uppemot 900 döda

Senare nedgraderades Matthew ännu en gång, till en etta. Orkanen, som skördat uppemot 900 människoliv i det fattiga Haiti, har slagit ut elen för över en miljon hushåll och företag längs USA:s Atlantkusten. Vädertjänster varnar för "livshotande" översvämningar från Georgia till North Carolina samtidigt som höga byggnader svajar i vinden.

Miljoner amerikaner har evakuerats från sina hem, och en rad städer har beordrat utegångsförbud. President Barack Obama utfärdade katastroftillstånd i Florida, Georgia, South Carolina och North Carolina.

I staden Jacksonville i Florida har nära hälften av de 850 000 invånarna lämnat sina hem. En AFP-reporter på plats berättar om nerfallna träd, men det finns inga tecken på omfattande skador. Från näraliggande St Augustine kom däremot uppgifter om stor materiell förödelse. Alla infarter till staden har stängs av säkerhetsskäl.

Vägrade evakuera

Borgmästaren Nancy Shaver berättar att hälften av invånarna i utsatta områden har vägrat att evakuera. Liknande skildringar finns i medier från flera orter längs kusten i sydost.

I Jacksonville Beach cyklar 68-årige Sam Vond lugnt omkring på stranden.

– Det var inte så farligt. Jag gick inte ut, vi stannade hemma tills vi blev tillsagda att det var okej att gå ut. Lyckligtvis är inte mitt hus skadat, så jag är glad, säger han.

Medborgares beslut att stanna kvar har väckt viss ilska hos dem som följt myndigheternas råd och evakuerat.

– Jag struntar i om du är så dum så att du tar livet av dig själv. Men om du riskerar dina barns liv borde du åtalas när detta är över och du har överlevt, säger en av kritikerna i Vox.com.

Eric Gay/TT/AP
Boende i Daytona Beach, Florida, får hjälp med sin bil efter att orkanen Matthew dragit förbi.
Eric Gay/TT/AP
En invånare i Daytona Beach halkar i samband med att han springer längs en av stadens gator som drabbats av översvämning efter orkanen Matthew.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset