"De flesta häxor 2015 lever precis som grannen, man har bara öppnat dörrarna till ens inre universum", säger yrkeshäxan Mira Dahl till Metro.
"De flesta häxor 2015 lever precis som grannen, man har bara öppnat dörrarna till ens inre universum", säger yrkeshäxan Mira Dahl till Metro.

Förra hösten började Mira Dahl, 45, jobba som häxa, eller medial rådgivare som många föredrar att kalla det. Ett inte helt okontroversiellt yrke, men också ett sätt för henne att använda "sin gåva" för att hjälpa andra.

Sedan unga år, då hon bodde och växte upp i Norge, har Mira vetat om att hon har särskilda kunskaper.

– Det har varit en del av livet hela tiden, men det var först förra året då jag såg en annons från ett företag och pratade med hon som sedan anställde mig som jag bestämde mig för att jobba med det, säger hon till Metro.

Efter att ha genomgått spåtest, diverse arbetsprover och fått en grundläggande utbildning arbetar hon som medium på Häxriket Helande, ett känt företag för den i branschen som så sent som i förra veckan annonserade efter fem nya heltidshäxor via Arbetsförmedlingen. 

LÄS MER: Söker häxor – via arbetsförmedlingen

Enligt Mira har varje häxa sitt alldeles egna arbetssätt och färdigheter som hen använder sig av. Själv tar hon hjälp av såväl tarokort som pendel och sin så kallade klarsynthet, med vilken hon plockar upp energier runtomkring sig som hon känner in och ser. Det senare beskriver hon som sin största gåva.

– Jag använder ofta tarokort för att öppna upp samtalet, och då lägger jag ofta tre kort. Sedan får du in bilder, du får in energier och sekvenser och du startar en kommunikation med kunderna om det du ser. Men det är lite olika, det viktiga är att personen som ringer in får det som den önskar, säger hon och fortsätter:

– Det kan vara frågor om allt ifrån kärlek och relationer till jobb. Jag har också jobbat mycket med sorger, och det kan också vara rådgivning. Vi förhåller oss till etiska rådets regler (ERB, reds. anm.) och det är väldigt stränga regler för vad man får prata om.

Samtalen med kunderna sker över telefon och hon får provision baserat på hur många minuter hon pratar med kunden, något som får många att ana ugglor i mossen och tala om lurendrejeri.

– Det är många som tänker betaltelefoner, då ska du mjölka så mycket du kan ur kunden, men så är det inte.

LÄS MER: Det betyder påsken för häxan Eta

Tidigare har Mira kombinerat jobbet med andra ”helt vanliga jobb”, men sedan ett tag tillbaka är hon häxa på heltid. Den enda nackdelen med yrket är enligt henne att det finns en väldigt negativ bild av häxor och medium.

– De flesta häxor 2015 lever precis som grannen, man har bara öppnat dörrarna till ens inre universum.

– Det är mer som medial rådgivning, men många har bilden av häxan med lång svart hatt och kutrygg, säger Mira på sin lågmälda norska och skrattar.

Sverker Sikström, professor i psykologi vid Lunds universitet, är skeptisk till att så kallade medium och häxor säger sig kunna spå människors framtid.

– Det beror så klart på vad häxan uttalar sig om. Men min personliga uppfattning är att det inte finns någon substans i att medium har övernaturliga förmågor att spå, säger han.

Däremot tror att han att det finns individer som kan vara duktiga på att läsa andra och fånga upp stämningar.

– Men det bygger snarare på att de har en hög social kompetens och verbal förmåga, framför att de besitter en medial gåva. Ett möte med ett medium kan däremot skapa förväntningar hos personer vilket i sin tur utvecklas till självuppfyllande profetior. Därför är det väldigt viktigt att mediumet förklarar för sin kund att deras rådgivning inte är vederlagd. Det är oetiskt att få folk att tro att man verkligen kan veta vad som kommer att hända längre fram.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset