"Bröstmjölk är flytande guld, det ska aldrig kastas iväg", säger mamman.
"Bröstmjölk är flytande guld, det ska aldrig kastas iväg", säger mamman.

En 29-årig mamma i amerikanska Oregon som producerar runt sex liter bröstmjölk varje dag har lyckats hitta en bra användning för all mjölk hennes två barn inte behöver. Hon donerar all extra mjölk så att personer med för tidigt födda barn och barn i familjer där ingen kan producera mjölk kan ta del av den.

En 29-årig kvinna i Beaverton i amerikanska Oregon har sedan februari 2015 donerat över 2000 liter bröstmjölk till familjer i behov. Kvinnan, som är mamma till två barn, producerar onaturligt mycket mjölk vilket gör att massvis blir över efter att hon matat sina barn. Det rapporterar lokalkanalen KATU2.

– Bröstmjölk är flytande guld, det ska aldrig kastas iväg, säger mamman till KATU2.

LÄS MER: Sjukhus efterlyser bröstmjölk

Det hela började efter att hennes första dotter föddes 2014. Hon började använda en bröstpump för att försöka öka sin mjölkproduktion men insåg snart att hon börjat producera väldigt mycket mer mjölk än vad hon behövde. Hon började frysa in den extra mjölken, och i februari 2015 hade hon samlat på sig två fyllda frysar med mjölk.

Till en början donerade hon till barn i lokalområdet, men till slut blev omkostnaderna för stora, vilket gjorde att hon också började donera till en mjölkbank där hon får betalt för mjölken. Nu donerar hon hälften av all extra mjölk till mjölkbanken och hälften till lokala familjer. Det kan handla om samkönade par där ingen kan producera mjölk, eller till familjer med personer som av olika anledningar tvingats operera bort sina bröst.

I genomsnitt producerar kvinnan närmare sex liter bröstmjölk om dagen, mycket mer än den genomsnittet. Totalt pumpar hon sina bröst fem gånger om dagen. Med tiden det tar att sterilisera verktyg och packetera mjölken lägger hon ungefär fyra till fem timmar om dagen på arbetet. Men enligt den 29-åriga mamman är det värt det.

– Vad jag gör är väldigt svårt, och jag skulle därför definitivt klassa det som en kärlekshandling. Det finns inga långsamma dagar, jag kan aldrig ta ledigt någon dag, säger hon till Today.com.

Fakta: Så donerar du bröstmjölk

Du kan i Sverige donera bröstmjölk. Totalt finns det 28 mjölkbanker i Sverige. Här kan du hitta din lokala mjölkbank.

Du måste vara frisk, får inte äta vissa typer av mediciner, får inte använda dig av nikotin eller alkohol, får inte ha tatuerat eller piercat dig de senaste tolv månaderna och får inte ha fått blod under de senaste tolv månaderna. Du får donera bröstmjölk fram tills ditt barn är tre månader gammalt.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset, Milknet

LÄS MER: Här är 14 vanliga frågor och svar om amning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset