André Myhrer hade chansen på en pallplats men blev elva i storslalompremiären i Sölden.
André Myhrer hade chansen på en pallplats men blev elva i storslalompremiären i Sölden.

För ett år sedan bestämde sig André Myhrer för att ge storslalom en sista chans.I säsongens första tävling var han "på pallen" in mot målskjutsen. Då kom missen som förvandlade jubel till besvikelse.– Det suger, säger veteranen som föll till elfte plats.

Det som kunde ha blivit André Myhrers sista storslalomsäsong blev den, hittills, bästa. Då fick 33-åringen blodad tand och fortsatte satsa.

Han verkar ha fattat rätt beslut.

För även om det till slut "bara" blev en elfteplats i premiären i österrikiska Sölden – förbättrat personbästa med fyra placeringar i backen som normalt inte passar den svenske veteranen – visade Myhrer att han kan mäta sig med de bästa i grenen.

Ett inledande kanonåk gav fjärde plats inför avgörandet och i slutet av det andra åket var han uppe på prispallen – obekant område för Myhrer som varit fyra som bäst i disciplinen. Då hackade det till, han körde in i en port och tappade till elfte plats, 2,13 sekunder bakom segraren Alexis Pinturault.

– Självklart är jag besviken. På förhand hade jag inte varit missnöjd med en elfteplats men nu hade jag hellre sett en annan siffra där, säger han till TT.

Alpinchefen Tommy Eliasson pratar om en ny nivå i Myhrers åkning och 33-åringen är beredd att hålla med.

En del av förklaringen är vardagen. Myhrer är relativt nybliven tvåbarnsfar och trivs med livet i allmänhet.

– Det funkar jättebra. Jag känner mig harmonisk och det smittar nog av sig på skidåkningen. Man fokuserar på det som är viktigt i stället för att vara nervös för att åka storslalom i Sölden, säger han.

Tog smärtstillande

TT: Är du i bättre slag än någonsin?

– Det vet jag inte men jag har haft en jättebra sommar. Det har jag i ryggen och jag tänkte på det i starten: "Nu är det bara att ge sig ut och dra nytta av det".

TT: Hur känns det att kunna konkurrera med de bästa?

– Det är jättebra för självförtroendet.

Efter flera år med ryggproblem har Myhrer de två senaste säsongerna kunnat träna som han velat. Efter två somrars tyngdlyftningsträning är han starkare än någonsin.

Då hindrade inte ett bakslag i fredags Myhrer från att prestera i premiären.

– Det högg till i ryggen och jag fick vila i går. Med facit i hand kanske man ska ta det lugnt. Jag har käkat en del voltaren och alvedon för att hålla smärtan borta. Vi får se hur det känns efteråt men det ska nog ordna sig, säger han.

"Med i matchen"

Matts Olsson gjorde comeback efter ett års skadefrånvaro och slutade på 15:e plats, 16 hundradelar bakom Myhrer.

– Det strular lite här och där men tiden visar att jag är med i matchen. Före Sölden var jag inställd på att tiden efter den här tävlingen blir viktig. Det blir inte sämre av att se att jag är med hyfsat redan nu, säger han.

Pinturault vann med 70 hundradelar före hemmaåkaren Marcel Hirscher, totalsegrare i världscupen förra säsongen, och med 1,37 sekunder ned till trean Felix Neureuther, Tyskland.

Den svenske debutanten Kristoffer Jakobsen körde ur i första åket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset