Miss Sophie – Kött och eld i god kombination Miss Sophie satsar på en maximalistisk inredning, fullproppad med murriga tapeter, sammetsstolar...
Miss Sophie – Kött och eld i god kombination Miss Sophie satsar på en maximalistisk inredning, fullproppad med murriga tapeter, sammetsstolar...

Trenden med grillat har tagit ett steg till. Metros krogskribent Carl Reinholdtzon Belfrage gratulerar Göteborg till en rolig konceptkrog.

Lena Garnold
Miss Sophie – Kött och eld i god kombination

Pilgrimsmussla och sparris med parmesan -creme.

Lena Garnold
Miss Sophie – Kött och eld i god kombination

... och djurhuvuden.

Förortsföreteelsen och rockgruppen Kents medlemmar tävlade inbördes för ett par år sedan gällande vem i bandet som hade störst grill. Jag vet inte vad det betyder, antagligen något väldigt sorgligt, men en sak vet jag: tack vare min favoritkrog, den baskiska krogen Etxebarri, har grillning blivit något väldigt populärt, inte bara i förorten utan också på den gastronomiska scenen.

Få har varit där, men alla pratar om den. Först var restaurangen en väl förborgad hemlighet, men sedan ett par år har Etxebarri återfött en het trend: grilla råvaror över öppen eld.

I Sverige var Niklas Ekstedt, mat-Niklas alltså, först med att kopiera konceptet. Han öppnade sin grillkrog Ekstedt för drygt ett år sedan. I Göteborg öppnade sedan Marcus Samuelsson och Jimmy Lappalainen en light-variant på Post Hotell som de kallar Norda. Och nu har trenden tagit ett steg till i Göteborg i form av grillrestaurangen Miss Sophie som har ett rotisserie (något som också Frantzén/Lindeberg planerar att öppna i sommar), en enorm grillanläggning med eld från sidorna där köttet får snurra kring. .

Innan vi går in på detaljerna om Miss Sophie kan jag rent allmänt konstatera att handlingen ”grilla råvaror över öppen eld” inte är någonting att ta lätt på. Det krävs en enorm känsla och en väldigt bra grill för att få det rätt. Och med rätt menar jag och Victor Arguinzoniz på Etxebarri att målet måste vara att fortfarande behålla råvarans naturliga smaker, inte bara ge den en ”grillsmak”. 

Jag kommer till Miss Sophie lite tidigare än beräknat och väntar utanför den låsta dörren. Utanför väntar också ett par grabbgäng. Det är tydligt att Miss Sophie attraherar en manlig öldrickargrupp. Men samtidigt, när jag senare sitter vid mitt bord, dyker det upp ett gäng damer som nyfiket frågar om de får titta runt i den nya restaurangen. De blir förtjusta i den maximalistiska inredningen, fullproppad med djurhuvuden, murriga tapeter och sammetsstolar. Jag springer in i de fantastiska bröderna Ingber från Puta Madre som också uttrycker sin förtjusning över interiören.
– Det känns som att det händer någonting i stan, säger Miki Ingber.

Jag kan bara hålla med.

Min middag börjar med grillad sparris med grillade pilgrimsmusslor (125 kronor). Sparrisen är något för tufft grillad. Bättre är den fina avsmakningsmenyn, Hunter´s Choice (395 kronor), en bricka med väl utvalda kvalitetsskivor kött, korv och kyckling. Urvalet varierar med säsong och tillgång.  Miss Sophie är inte på Ekstedts nivå, men bättre än Norda. Avenyn har blivit begåvade med något så charmerande som en rolig konceptkrog. Det är bara att gratulera.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend