Familjen Fredestad i Ängelholm ser fram emot påve Franciskus besök i Skåne. Den 1 november ska de fira mässa med påven i Swedbank stadion. Från vänster: Veronika, Silas, Sara, Pius och Thomas. Längst fram sitter lillebror Josef.
Familjen Fredestad i Ängelholm ser fram emot påve Franciskus besök i Skåne. Den 1 november ska de fira mässa med påven i Swedbank stadion. Från vänster: Veronika, Silas, Sara, Pius och Thomas. Längst fram sitter lillebror Josef.

Körsång bakom Franciskus vid en helgonförklaring i Rom. Check. Kyss på Johannes Paulus II:s ring. Check. Familjen Fredestad missar ingen chans att se påven. Nu ska de fira mässa med Franciskus i Malmö.– Han är en fadersgestalt, säger Sara Fredestad.

Somrig stråhatt och tjusigt pärlhalsband. Slips och kostym. Fotografiet i träramen på köksbordet visar ett uppklätt och lyckligt par som står framför Johannes Paulus II i Rom. Nu har det gått tolv år, men minnet från den högtidliga stunden är starkt.

– Jag var gravid i åttonde månaden och vi hade absolut inga planer på att resa någonstans, men när man får erbjudandet att möta påven så säger man inte nej, säger Sara Fredestad.

Paret gav ut en svensk bok med texter av den dåvarande påven och fick därför frågan om att träffa honom. Några minuter stod de där på Petrusplatsen – gick ned på knä och kysste påvens ring, som katoliker ofta gör vid mötet.

– Så nära kommer man sällan en påve, säger Thomas Fredestad.

Med 26 år på påveämbetet – från 1978 till 2005 – är Johannes Paulus II lite extra speciell för paret.

– Han var ju påve under hela vår uppväxt, säger han.

– När Johannes Paulus II dog tänkte man "oj, hur ska det gå?". Men en påve är alltid en viktig person som man enkelt odlar kärlek till, säger hon och beskriver hur påvarna kompletterar varandra.

"Jätteförvånade"

Tre påvar har de upplevt genom åren. Som 14-åring var Thomas Fredestad på borggården i Vadstena när Johannes Paulus II gästade Sverige – det hittills enda påvebesöket i landet.

– Jag stod en och en halv meter ifrån och viftade med händerna när han gick förbi. Det var en mäktig känsla.

På handens fem fingrar kan nu familjen Fredestad i Ängelholm räkna dagarna inför nästa stora ögonblick: Franciskus besök i Lund och Malmö, påvebesök nummer två på svensk mark.

– Sociala medier exploderade när nyheten kom i januari. Vi blev jätteförvånade, och så till Skåne dessutom, säger Sara Fredestad.

Men glädjebeskedet gav också lite bekymmer. Snabbt stod det klart att påvens Sverigebesök – för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen tillsammans med både lutheraner och katoliker – skulle innehålla ekumeniska inslag som möte och gudstjänst. Men mässa då? Först saknades info.

– Jag visste inte riktigt var jag skulle ta vägen med glädjen. För oss katoliker hade det varit absurt om påven kom till Sverige utan att fira mässa med oss, säger Sara Fredestad.

Firar mässa

Programmet föll allt mer på plats och snart kom beskedet: Påvens Sverigebesök förlängs. Den 1 november sitter familjen Fredestad på Swedbank stadion, med varm choklad, och firar mässa med påven under bar vinterhimmel.

– Det blir helt klart speciellt att se påven i Skåne. Och vi kan visa barnen att de är långt ifrån ensamma om en gudstro, säger Sara Fredestad.

Mässorna präglas ofta av en upprymd stämning, berättar Sara Fredestad. Hon förklarar att det blir spännande att höra vad Franciskus kommer att säga om kristendomen i Sverige.

– Supersekulariserade norra Europa är ju inte hans främsta erfarenhetsområde. Men han är en man av dialog, väldigt utmanande och inte rädd för att befinna sig i ett spänningsfält.

Var påven ska tillbringa natten hålls hemligt. Men det finns sovplats hos familjen Fredestad, berättar paret med glimten i ögat.

– Vi har erbjudit vårt gästrum, men ännu inte fått något svar.

Björn Lindgren/TT
Thomas och Sara Fredestad träffade påven Johannes Paulus II i Rom 2004.
Björn Lindgren/TT
Thomas och Sara Fredestad träffade påven Johannes Paulus II i Rom 2004.
Björn Lindgren/TT
Sara Fredestad tillsammans med sonen Silas.
Björn Lindgren/TT
Familjen Fredestad i Ängelholm ser fram emot påve Franciskus besök i Skåne. Den 1 november ska de fira mässa med påven på Swedbank stadion. Från vänster: Veronika, Sara, Pius, Silas och Thomas. På traktorn längst fram sitter lillebror Josef.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset