Flera landsting uppger att de inte klarar sig utan hyrpersonalen.
Flera landsting uppger att de inte klarar sig utan hyrpersonalen.

Vården skulle inte behöva vara beroende av inhyrda läkare och sjuksköterskor efter 1 januari 2019. Det har varit Sveriges kommuner och landstings mål. Men trots det är hyrpersonalen fortfarande kvar.

Det har länge riktats kritik och missnöje från patienter och personal mot systemet att hyra in läkare och sjuksköterskor. Trots det går fortfarande stora summor av budgeten till systemet, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är ju en bristande kontinuitet, att man träffar personer som kanske inte känner till ens behov. Det blir inte så god kvalitet och brister i effektivitet, säger Fredrik Lennartsson, ansvarig för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting, SKL, till SR.

LÄS MER: Debatt: Läkare måste ha bättre samtal med patienter

SKL hade som mål att inte vara beroende av inhyrd personal från och med 1 januari 2019. Men en vecka in på det nya året är hyrpersonalen fortfarande kvar i vården. Flera landsting menar att det inte går att hålla vårdplatser öppna om man inte får hjälp av bemanningsföretagen. 

En orsak till att systemet med hyrpersonal fortfarande används är att personal har lämnat den offentliga vården för att söka arbete på annat håll. 

LÄS MER: Läkare tittade i exfruns journaler 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset