Sveriges Tove Alexandersson springer in som femma på sista sträckan i damernas VM-stafett i orientering.
Sveriges Tove Alexandersson springer in som femma på sista sträckan i damernas VM-stafett i orientering.

Det blev en svensk femteplats på den avslutande damstafetten i orienterings-VM. Guldet gick till Ryssland, 32 sekunder före Danmark och med Finland på bronsplats, 1.20 efter.

Sveriges lag med Lina Strand, Emma Johansson och Tove Alexandersson var aldrig med i matchen om medaljerna och var 2.52 efter i mål.

– Men vi har ändå kämpat bra i laget fast det inte riktigt var vår dag i dag, säger avslutaren Tove Alexandersson.

När hon tillsammans med schweiziskan Judith Wyder stack ut på avslutningssträckan ett par mil öster om Strömstad gjorde hon det som femma, 2.41 efter Finland som ledde i det läget.

Efter Tove Alexanderssons två guld tidigare i VM-veckan var det många som trodde på en ny medalj. Men Tove själv kände ganska snart att det skulle bli svårt.

– Jag kände redan på väg till startpunkten att jag inte alls skulle kunna hålla samma fart som Judith. Jag var trött och det enda jag kunde göra var att fokusera på min orientering, säger hon.

Tappade riktning och tid

Nu gick inte det så bra heller. På väg mot den tredje kontrollen kom att misstag definitivt förstörde chanserna att vara med i medaljstriden. I ett område med tät skog tappade hon riktningen och förlorade dyrbar tid.

– Det var väldigt, väldigt tätt och egentligen vet jag inte vad jag skulle ha gjort annorlunda. Det fanns inget att gå på utan att bara ta sig igenom grönområdet och försöka hålla riktningen men jag lyckades inte riktigt med det, säger Tove Alexandersson.

Det var inte riktigt svenskornas dag.

Lina Strand hade på startsträckan problem bland branterna och var nära två minuter efter när hon växlade som tolva. På den andra sträckan inledde Emma Johansson starkt men ett par misstag gjorde att hon aldrig riktigt fick tätkänning.

Längst fram imponerade ryskan Natalia Gemperle, som efter brons på medeldistansen och silver på långdistansen nu fick kliva allra högst upp på prispallen med sina lagkamrater Anastasia Rudnaja och Svetlana Mironova. Rysslands historiska första stafettguld för damerna tog hon när hon sprang ifrån finskan Merja Rantanen på slutet.

Topplopp sliter

Finskan passerades också av Danmarks Maja Alm som med ett överlägset vägval mot den tredje kontrollen från slutat ordnade silvret.

Tove Alexandersson kan ändå efter sina två guld se tillbaka på en vecka som slår det mesta.

– Ja, absolut. Jag har gjort två riktigt, riktigt bra lopp som jag verkligen kan vara nöjd med och i dag har jag också genomfört ett stabilt lopp. Jag hade rätt taktik i dag men det fanns tyvärr inte så mycket mer att göra. Det sliter att göra sådana där topplopp, det kändes i dag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset