I oktober blev en polis misshandlad vid Resecentrum i Skövde. Tänderna slogs ut och polisen fördes medvetslös till sjukhus. Nu döms en man i 30-årsåldern till rättspsykiatrisk vård med särskilt utskrivningsprövning.

Misshandeln av polisen väckte stor uppmärksamhet när den ägde rum i början av oktober 2018. Två civilklädda poliser skulle avvisa fyra män från Resecentrum i Skövde eftersom de betedde sig stökigt. Då gick den 31-årige mannen till attack.

LÄS MER: Brutala polismisshandeln fångades på film

Livshotande våld och våldtäkt

På övervakningskameror går det att se hur mannen bland annat dunkade polisens huvud i stengolvet. I rättsintyget står det att det kraftiga våldet mot huvudet kan ge livshotande skador och inte sällan leder till döden.

Polismannen var medvetslös och fick flera tänder utslagna under misshandeln.

LÄS MER: Polis slogs medvetslös: ”Fick tänder utslagna”

I förhör förnekar mannen våld mot tjänsteman eftersom han inte visste att personen han misshandlade var polis och menar att han agerade i nödvärn.

Mannen döms också för att ha våldtagit en kvinnlig bekant i hennes hem två månader efter polismisshandeln.

Risk för återfall i brott

Mannen har nu dömts i Skaraborgs tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för grov misshandel, grovt våld mot tjänsteman och våldtäkt.

I domen står det att det till följd av mannens allvarliga psykiska störning finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet, vilket är varför domen av rättspsykiatrisk vård ska förenas med en särskild utskrivningsprövning.

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att mannen led av en allvarlig psykisk störning och bristande verklighetsuppfattning när misshandeln begicks.

31-åringen döms också till att betala 36 250 kronor i skadestånd till polisen och 140 400 till kvinnan.

LÄS MER: Nästan 100 000 kronor samlades in till misshandlad polis: ”Tack för ovärderligt stöd”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset